Grote winst voor regeringscoalitie in Maleisië

KUALA LUMPUR, 26 APRIL. De Maleisische regeringscoalitie van premier Mahathir Mohammad, het Nationale Front, is de grote winnaar geworden van de verkiezingen die gisteren zijn gehouden.

De overwinning van het Nationale Front, dat bestaat uit veertien verschillende politieke partijen waarvan Mahathirs UMNO de grootste is, werd alom verwacht, maar de wijze waarop de oppositie nu is verslagen overtrof alle voorspellingen. Volgens de laatste cijfers heeft de coalitie bijna 80 procent van alle stemmen gewonnen en krijgt zij 162 van de 192 zetels, een winst van 24.

De overwinning van Mahathir was het meest indrukwekkend in Penang, het eiland dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het centrum voor de computer- en elektronica-industrie in Azië. Op Penang, de enige staat in Maleisië waar een meerderheid van de bevolking Chinees is, was veel tegenstand verwacht van de grootste oppositiepartij, de Democratic Action Party (DAP). Tijdens de verkiezingen in 1990 versloeg de DAP het Nationale Front nog bijna, maar deze keer was zij nergens.

Mahathir zei vanmorgen erg verheugd te zijn over de verkiezingsuitslag. “Maar we kunnen hier niet al te lang bij blijven stilstaan. We moeten verder. De komende vijf jaar zullen we net zo hard moeten werken als de afgelopen jaren om voort te zetten wat we hebben bereikt.”

De premier, die de afgelopen jaren een naam heeft opgebouwd als anti-Westers politicus, zei tevens dat hij zijn buitenlandse politiek niet zal veranderen. In recente confrontaties met de VS, Groot-Brittannië en Australië beschuldigde hij het Westen ervan het Oosten opnieuw te willen koloniseren. “We houden deze lijn in onze buitenlandse politiek vast en zullen ons nog duidelijker laten horen, gesterkt als we zijn door de verkiezingsoverwinning”, zei Mahathir vanmorgen.

Mahathir, al 14 jaar premier, zal naar verwachting zijn termijn met nog eens vijf jaar verlengen. De 69-jarige premier onderging zes jaar geleden nog een hartoperatie, maar maakte tijdens de verkiezingscampagne een opmerkelijk fitte indruk.