'Gevangenen in Italië mishandeld'

ROME, 26 APRIL. In Italië komen steeds meer klachten over mishandeling van verdachten door politie-agenten of gevangenbewaarders, zo constateert Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. “In de loop van de jaren negentig is er een opmerkelijke stijging geweest” van klachten over wrede, beledigende of onmenselijke behandeling,” schrijft de mensenrechtenorganisatie. “In een aantal gevallen staat dat gelijk aan marteling.”

De berichten komen uit heel het land en betreffen zowel het korps van de paramilitaire carabinieri, dat onder het ministerie van defensie valt, als de politie, die onder Binnenlandse Zaken valt. In de meeste gevallen zijn de slachtoffers illegale buitenlandse immigranten en zigeuners.

Italië is al langer een zorgenkind. Zowel Amnesty International als het Europese Comité ter Voorkoming van Marteling hebben eerder hun bezorgdheid geuit. Amnesty constateert nu dat de situatie alleen maar erger wordt. Verdachten zijn getrapt en geslagen, soms met de blote hand, andere keren met de wapenstok of andere voorwerpen. Sommigen zijn in racistische bewoordingen uitgescholden of anderszins mishandeld. Een verdachte werd naar een plaats buiten de stad gebracht en moest op blote voeten zien terug te komen. Anderen zijn kaalgeschoren.

Op papier is alles in orde. Italië heeft de relevante internationale verdragen ondertekend, al staat marteling nog steeds niet als een misdrijf in de wet. Maar in de praktijk wordt vaak een handje gelicht met de regels. Aanhoudingen worden niet aan familie gemeld. Verdachten wordt niet verteld dat zij recht hebben op een advocaat. Er zijn geen garanties voor een consult met een onafhankelijke arts. Vooral in de periode direct na de aanhouding, voordat een verdachte wordt overgebracht naar de gevangenis, gaat de politie volgens Amnesty regelmatig de fout in.

Een klacht indienen levert weinig op. Vaak gebeurt er niets of wordt de klacht slecht onderzocht. Soms worden verdachten die protesteren onder druk gezet met nieuwe aanklachten. Slechts in een handvol zaken zijn carabinieri of politie-agenten die zich hebben misdragen, veroordeeld.

Amnesty noemt in zijn rapport geen totaalcijfers, maar geeft een vijftiental concrete voorbeelden. De organisatie schrijft verder dat een aantal klachten van gevangen mafiosi over slechte behandeling gerechtvaardigd lijkt. In het rapport staat niets over de frequente klachten over volle en smerige cellen, slechte behandeling en lang voorarrest van de kant van politici en ondernemers die zijn gearresteerd wegens corruptie.