G-7 beperkt zich tot verbale steun dollar

WASHINGTON, 26 APRIL. De zeven grootste industrielanden (G-7) zijn het erover eens dat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar tegenover de Europese munten en de Japanse yen te ver is doorgeschoten. Concrete maatregelen om de dollar te steunen leverde de vergadering van de ministers van financiën en de presidenten van de centrale banken van de G-7 gisteren niet op.

In een gezamenlijke verklaring uiten de Zeven wel hun zorg over de zwakke dollar. Na afloop van de bijeenkomst zei de Amerikaanse minister van financiën Robert Rubin dat de Zeven het erover eens zijn dat “de fundamentele economische factoren in de betrokken moeten worden versterkt”. De begrotingsproblematiek en betalingsbalans in elk van de landen kwam ter sprake. Bundesbank-president Hans Tietmeyer zei dat alleen Duitsland geen enkele kritiek kreeg in de vergadering. Met name Japan en Duitsland hebben de laatste dagen aangedrongen op de verlaging van het Amerikaanse begrotingstekort, dat wordt gezien als een van de oorzaken van de zwakke dollar. Van monetaire maatregelen van Amerikaanse kant, zoals het verhogen van de rente, werd na de bijeenkomst van de G-7 niet gerept. Eerder op de dag zei president Clinton daar geen voorstander van te zijn. Hij zei ook dat de belastingverlaging van 200 miljard dollar, die door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen en het begrotingstekort zal doen aanzwellen, er “niet in deze mate” zal komen.

Op de valutamarkt was de politieke patstelling rond de dollar al grotendeels ingecalculeerd. De koers van de dollar reageerde vanmorgen toch positief op het resultaat van de bijeenkomst en stond rond het middaguur licht hoger op 1,5415 gulden 82,80 yen.

In de komende dagen moet duidelijk worden dat de zeven grote landen hun onbehagen rond de lage dollarkoers omzetten in daden. Rubin liet er geen twijfel over bestaan dat de Zeven bereid zijn om gezamenlijk steunaankopen te doen op de valutamarkt. Geschat wordt dat alleen al dit jaar door centrale banken voor 30 miljard dollar aan steunaankopen is verricht, waarvan de Bank van Japan het leeuwedeel voor zijn rekening nam. (AFP, AP, Reuter)