Foto

Foto: DEN HAAG - De Tweede Kamer en het CDA hebben gisteren 'voorlopig' afscheid genomen van L.C. Brinkman, Tweede-Kamerlid voor het CDA en gewezen kandidaat-premier. Kamervoorzitter Deetman zwaaide gistermiddag zijn fractiegenoot uit met de woorden “tot ziens, in welke hoedanigheid dan ook”.

Deetman zei de stellige indruk te hebben dat Brinkman, die eergisteren is begonnen als voorzitter van de werkgeversorganisatie Algemeen Verbond Bouwbedrijf, niet van plan is de politiek definitief de rug toe te keren.

Dat was ook de teneur van enkele van de afscheidsspeeches op een besloten receptie van het CDA, gisteravond in het Haagse gemeentemuseum. Brinkman werd onder meer toegesproken door 'fractieoudste' Beinema, partijvoorzitter Helgers en fractievoorzitter Van Leeuwen uit de Senaat. Voor de receptie waren oud-bewindslieden als Lubbers en De Vries door Brinkman niet uitgenodigd. Tijdens het vorige kabinet hadden veelvuldig botsingen plaats tussen minister-president Lubbers en minister De Vries (sociale zaken) enerzijds en fractievoorzitter Brinkman anderszijds.

In zijn afscheidsbrief aan Deetman schreef Brinkman gisteren “met gemengde gevoelens” afscheid te nemen van zijn “Haagse leven tot nu toe”. “Vurig hoop en bid ik dat het CDA het vertrouwen van het electoraat zal behouden en verkrijgen.”

(Foto Roel Rozenburg)