Filmfestival Cannes

AMSTERDAM, 26 APRIL. De 48ste editie van het Internationale Filmfestival van Cannes wordt op 17 mei, in verband met de Franse presidentsverkiezingen een week later dan gebruikelijk, geopend met de vertoning van de Franse produktie La cité des enfants perdus van het regisseursduo Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro, dat in 1991 de aandacht trok met de film Delicatessen. Van de 24 films in competitie, die beoordeeld zullen worden door een jury onder voorzitterschap van actrice Jeanne Moreau, werd er één (Underground) geregisseerd door een voormalig winaar van de Gouden Palm, de ex-Joegoslaaf Emir Kusturica. Op papier lijken de Britse produkties van Ken Loach Land and Freedom (over de Spaanse Burgeroorlog) en de al voor verschillende Oscars genomineerde verfilming van Alan Bennetts The Madness of King George kandidaten voor de hoofdprijzen.

De Vliegende Hollander van Jos Stelling, de laatste Nederlandse regisseur die (in 1974 met Mariken van Nieumeghen) in de competitie van Cannes geaccepteerd werd, viel die eer nu niet ten deel. Hoewel het programma van de Quinzaine des Réalisateurs nog bekend gemaakt moet worden, ziet het er naar uit dat geen enkele Nederlandse produktie het officiële programma van Cannes haalt. Wel is de Belgische film Between the Devil and the Deep Blue Sea van Marion Hänsel in het hoofdprogramma te zien, terwijl de eveneens Belgische coproduktie Manneken Pis van Frank van Passel werd verkozen voor de Semaine de la Critique.