Explosieve winstgroei bij Philips

EINDHOVEN, 26 APRIL. De netto winst van Philips is in het eerste kwartaal onverwacht en explosief gestegen. Nieuwe hoogtepunten in de verkopen van chips voor de computerindustrie en de gedeeltelijke verkoop van een dochter zorgden voor een verdrievoudiging van de winst tot 744 miljoen gulden.

Dat heeft Dudley Eustace, de financiële man in de Raad van Bestuur van Philips, vanochtend bekendgemaakt. In de eerste drie maanden ging de omzet van Philips in recordtempo omhoog. De groei bedroeg 7 procent. De omzet kwam uit op 14,6 miljard gulden. Philips moest daarbij opboksen tegen de zwakke koers van de Amerikaanse dollar en van de meeste andere belangrijke valuta. Zonder die valutaverschillen zou de omzet met 14 procent zijn gestegen.

De koers van de aandelen Philips stond rond het middaguur op 56,20 gulden, een winst van 70 cent. Eustace temperde vanochtend de verwachtingen voor de winst in de omzetgroei dit jaar. “Het huidige tempo van de groei kunnen wij waarschijnlijk niet vasthouden.”

Hij deelde verder mee dat de lampenfabriek van Philips in Terneuzen, waar circa 600 mensen werken, open blijft. De vakbeweging vreesde wekenlang sluiting. Vrijdag wordt duidelijk of er in Terneuzen banen worden geschrapt.