Engeland getergd door stank van het continent

ROTTERDAM, 26 APRIL. De regio East-Anglia, ten noordoosten van Londen, werd de afgelopen dagen geteisterd door een onaangename geur. Met de vinger werd onder meer gewezen naar de bemesting door Nederlandse varkensboeren.

Een “penetrante mestlucht” prikkelde de neuzen van een deel van de inwoners van het Britse eiland. De wind, die uit Engels oogpunt gezien de afgelopen twee dagen uit het oosten kwam, zou de geur hebben meegevoerd van Nederlandse varkensmest.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) acht het echter onwaarschijnlijk dat de verontreiniging afkomstig is uit Nederland. “We hebben met een model gekeken hoe de baan van de luchtdeeltjes is verlopen”, zegt een woordvoerder van het KNMI.

Met het model, het Puff-model, werd de baan van een wolk boven Den Helder op weg naar Engeland berekend. Daaruit bleek dat de wolk niet terecht kwam boven East-Anglia, maar dat de wolk langs de Engelse kust waaide. Volgens het KNMI wordt de Nederlandse varkensmest bovendien geïnjecteerd in de grond en niet in de lucht.

De Nederlandse varkenshouders zijn niet de enige 'verdachten'. Uit het Puff-model bleek dat de stank eerder afkomstig van de lucht boven de Duits-Deense grens. In Britse kranten werd gesproken over het Ruhr-gebied en Antwerpen. Het KNMI houdt zelfs rekening met Polen. “Het kan zijn dat de stank veroorzaakt is door de Poolse bruinkoolindustrie', aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van het Engelse Meterological Office in Bracknill verklaarde vanmorgen dat de hele zaak is opgeblazen. “Natuurlijk hebben een hoop mensen het geroken. Maar, ik denk dat als er iets belangrijkers aan de hand was, dat het niemand was opgevallen”, aldus de woordvoerder.

De inwoners van Londen merkten overigens weinig van de stank, afkomstig van het continent. “Londen heeft zijn eigen stank. De vervuiling in Londen is enorm”, meent de woordvoerder. Hij sluit overigens niet uit dat de stank mede wordt veroorzaakt van binnenuit. “De Engelsen zijn ook zeker niet onschuldig.” Twee jaar geleden werd er in Engeland ook al geklaagd over stank afkomstig van het continent. “Dat waren precies dezelfde klachten als nu”, zegt de Britse meteoroloog. Hij vindt de stank geen probleem. “Ik ben zelf met varkens opgegroeid.”