Elf agenten gewond na rel

Elf politie-agenten en een onbekend aantal demonstranten, Molukse ordebewaarders en omstanders zijn gewond geraakt bij de rellen tussen Molukse demonstranten en de mobiele eenheid, gisteren in Den Haag. Ruim zestig auto's werden vernield en de ruiten van vijftien woningen sneuvelden. Ook werden enkele winkels geplunderd. Tot nu toe zijn zestien demonstranten gearresteerd, maar de politie verwacht dat dat er meer worden na het bekijken van video-opnames van de rellen.

Ongeveer drieduizend vooral jonge Molukkers, hielden gisteren een optocht ter gelegenheid van de 45e verjaardag van de proclamatie van de Republiek van de Vrije Molukken (RMS). In optocht gingen ze van het Malieveld naar de Houtrusthallen, waar vanaf twee uur de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaatsvond. Tussen politie en organisatoren waren afspraken gemaakt om de demonstratie rustig te laten verlopen. Een van de afspraken was dat de optocht wel door de ambassadebuurt mocht voeren, maar niet langs de Indonesische ambassade omdat daar vijf jaar gelden ook rellen uitbraken. Toen dat toch werd geprobeerd, hebben politie en ordebewaarders van de Molukkers zelf dat proberen te verhinderen. Daarbij ontstonden de ongeregeldheden, waarbij de ME met ruim driehonderd mensen optrad. De meeste demonstranten haastten zich daarop naar de Houtrusthallen, waarna het verder redelijk rustig bleef.

Het Driehoeksoverleg, waarin burgemeester, politie en Justitie zitting hebben, heeft de bewoners van de Groot Hertoginnelaan en omgeving een brief gestuurd. Daarin zegt het ministerie medewerking toe bij het civiel-rechtelijk verhalen van de schade.