De Bruin beschuldigd van gebruik stanazolol

ROTTERDAM, 26 APRIL. Discuswerper Erik de Bruin heeft in de aanloop naar de wereldkampioenschappen atletiek van 1993 in Stuttgart het verboden middel stanazolol gebruikt. Dat heeft de Duitse dopingexpert Manfred Donike gisteren in een interview met het Algemeen Dagblad bekend gemaakt.

Vlak voor het WK werden in de urine van De Bruin sporen van HCG (Human Choreon Gonadotrofine, een 'zwangerschapshormoon') en te veel testosteron aangetroffen. Toen was ook al sprake van een derde middel dat De Bruin gebruikt zou hebben, maar de naam van dat produkt is nooit bekend gemaakt. Stanazolol was ook het middel dat in de urine van de Canadese sprinter Ben Johnson werd aangetroffen na zijn winst op de honderd meter op de Olympische Spelen van Seoul in 1988. Johnson moest zijn medaille inleveren en werd geschorst.

De Bruin, die in 1991 met de discus zilver won bij de wereldkampioenschappen in Tokio, werd wegens zijn dopinggebruik vlak voor het WK van 1993 door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie van de deelnemerslijst geschrapt. Later dat jaar sprak de tuchtcommissie van de KNAU de atleet wegens gebrek aan 'wettig en overtuigend bewijs' weer vrij. Daarvoor had de Nederlandse rechter al bepaald dat De Bruin ondanks zijn door de IAAF (de internationale atletiekfederatie) opgelegde internationale schorsing wel gerechtigd was om uit te komen in wedstrijden in eigen land.

De 'affaire-De Bruin' is nog altijd niet afgerond. De verwachting is dat de arbitrage-commissie van de IAAF uiterlijk begin juni tot een definitieve uitspraak zal komen. De Bruin en zijn advocaat hebben nog de mogelijkheid om een slotpleidooi te houden. Maar volgens Donike is het inmiddels zeker dat de Nederlandse atleet verboden middelen heeft gebruikt. De doping-expert staat binnen de internationale atletiek- en sportwereld in zeer hoog aanzien, waardoor het twijfelachtig is dat de Nederlandse recordhouder bij zowel het discuswerpen als kogelstoten door de arbitrage-commissie van de IAAF onschuldig zal worden verklaard.