Dansschool van choreografe De Keersemaeker

BRUSSEL, 26 APRIL. De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker richt dit jaar een school op voor hedendaagse dans in Brussel. De opleiding, P.A.R.T.S. gedoopt - Performing Arts Research and Training Studios - begint in september. De Keersmaeker richt de dansschool op in samenwerking met de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.

“Er is in België behoefte aan een opleiding hedendaagse dans, die de huidige ontwikkelingen volgt”, verklaart Theo Van Rompay, coördinator van P.A.R.T.S. “Bovendien wil Anne Teresa De Keersmaeker zo'n vijftien jaar ervaring overdragen.” De Keersmaeker vestigde haar internationale reputatie als choreografe met Rosas danst Rosas, uit 1983, en met Fase, een stuk op muziek van Steve Reich, uit het jaar daarvoor. Sinds vier jaar werkt ze met haar groep Rosas samen met de Muntschouwburg. Met haar school voor hedendaagse dans zet De Keersmaeker de traditie voort van de in 1987 gesloten school van choreograaf Maurice Béjart, die na voortdurende conflicten de Muntschouwburg de rug toekeerde.

De dansopleiding zal drie jaar duren, met een facultatief vierde jaar. Het lespakket bestaat voor de helft uit danslessen, een kwart van de tijd wordt besteed aan muziek en theater, een kwart aan theoretische vakken als filosofie, dansgeschiedenis en anatomie. “Het grondidee is dat niet het programma, maar de leraar het belangrijkst is”, aldus Van Rompay. “De lessen zullen heel persoonlijk zijn.” In het eerste jaar van de dansschool zullen maximaal dertig dansers worden ingeschreven, van minimaal achttien jaar. De selectie is nu gaande.