Chirac: drugsbeleid van Nederland is schandalig

PARIJS, 26 APRIL. Jacques Chirac noemt het Nederlandse drugsbeleid “schandalig” en “absoluut onacceptabel”. Het is “hypocriet” dat de Europese Unie Nederland niet tot de orde roept, aldus een van de twee overgebleven kandidaten voor het presidentschap van Frankrijk.

De burgemeester van Parijs sprak vanmorgen op de Franse RTL-radio onder meer over drugs en het Verdrag van Schengen. Chirac: “Je ziet al die jongeren van hier voor een weekend naar Nederland vertrekken en terugkomen met goedkope drugs. Zij verkopen die weer met winst. Daarmee betalen zij èn het weekend èn hun eigen drugsgebruik èn zij laten andere Franse jongeren meegenieten van die aanvoer van drugs, ze laten hun kameraden delen. Het is schandalig! En hypocriet dat de Europese Unie Nederland niet aan zijn verantwoordelijkheden herinnert.”

Het Verdrag van Schengen moet in juni opnieuw ter discussie worden gesteld als blijkt dat het de Franse grenzen slechter in plaats van beter beschermt, aldus Chirac.

De opmerkingen van Chirac komen niet helemaal onverwachts, na een uitslag van de eerste ronde van de verkiezingen waarbij extreem rechts en extreem links sterk hebben gewonnen. Zowel het Front National als de communisten veroordelen het Verdrag van Schengen en de open grenzen die het liberale Nederlandse drugsbeleid schijnbaar importeren op Franse bodem. Chiracs opmerkingen kunnen overigens rekenen op veel meer steun dan alleen bij protest-partijen.