Briefbom voor Brits landbouwminister

LONDEN, 26 APRIL. De Britse minister van landbouw Willliam Waldegrave, het Conservatief parlementslid Tom King en twee Schotse bedrijven zijn per post met briefbommen bestookt. De politie verdenkt militante dierenbeschermingsactivisten. De gematigde dierenrechtenorganisaties hebben zich onmiddellijk van de terreur gedistantieerd. Geen van de briefbommen heeft schade berokkend. Alle vier werden ze tijdig ontdekt en konden ze worden ontmanteld. Eén van de belaagde bedrijven moest worden ontruimd.

De beweging tegen dierenmishandeling heeft in Groot-Brittannië grote aanhang. Dagelijks worden havens geblokkeerd van waaruit Britse kalveren worden verscheept naar Europese boeren die hen in mestkratten stoppen. Elk weekend wordt wel ergens actie tegen de jacht gevoerd. Regelmatig komt het bij blokkades en demonstraties tot botsingen met de politie. Minister Waldegrave wordt bedolven onder de dreigbrieven. Ook zijn vrouw, eigenaar van een kookschool, krijgt haar deel omdat ze in een culinaire rubriek heeft beschreven hoe je Nederlands mestkalfvlees het smakelijkst bereidt.