'Belgische bank Anhyp wil met ING'

BRUSSEL, 26 APRIL. Volgens de Financieel-Ekonomische Tijd zoekt de met problemen kampende Antwerpse bank Anhyp steun bij de Nederlandse bank/verzekeraar Internationale Nederlanden Groep. Die zou de 113 jaar oude bank moeten overnemen.

Het Vlaamse dagblad baseert zich op bronnen binnen de Antwerpse bank. Daar circuleert een scenario, waarbij de Belgische ING-dochter De Vaderlandsche Anhyp (oude naam: Antwerpsche Hypotheekkas) overneemt. ING wil niet reageren op het “gerucht”. De directie van Anhyp ontkent dat er fusie- of overnamegesprekken gaande zijn.

Ingewijden binnen de Nederlandse bankwereld laten weten dat ING nog steeds naar elke serieuze mogelijkheid in België kijkt. Voor ING is die markt nog steeds belangrijk. Weliswaar heeft Anhyp enkele problemen, maar zij bezit een aantrekkelijk distributienetwerk. Anhyp werkt samen met 1120 zelfstandige tussenpersonen.

Anhyp is bezig met een strategische oriëntatie. Tot vorig jaar wilde de financiële instelling zich opsplitsen in een vastgoed-, bank- en effectenafdeling. Dat plan is inmiddels van de baan. Nu is de Antwerpse bank onder meer op zoek naar een partner om ook in de 21e eeuw te kunnen groeien.

Tot voor kort probeerde ING in België een tweede thuismarkt te creëren. Ooit werd via De Vaderlandsche gepoogd een sterk belang te krijgen in de Bank Brussel Lambert (BBL). Die poging is gestaakt na oppositie van de Belgische aandeelhouders van BBL. De tegenstand was hierbij toen vooral afkomstig van de Vlaamse aandeelhouders ondre leiding van de Albert Frère.

Anhyp zocht enkele jaren geleden steun bij de Belgische Fortis AG, samen met Amev eigenaar van de Belgisch-Nederlandse bank/verzekeraar Fortis. AG en Anhyp hebben onderlinge kruisbelangen. Anhyp bezit 6,7 procent van AG, terwijl AG 10 procent in Anhyp controleert. De relatie bekoelde echter nadat Fortis ASLK had overgenomen.

Nederlandse banken hebben in het verleden veelvuldig getracht te penetreren in België. De Amro Bank deed enkele jaren geleden een mislukte poging te fuseren met de Generale Bank, voordat de bank uiteindelijk samenging met de ABN.

Anhyp is geen bank zonder problemen. In Frankrijk zijn enige vastgoedprojecten mislukt, waardoor flinke schade is ontstaan. Ook zijn er moeilijkheden met enkele Belgische klanten.