VN-vliegtuig Sarajevo beschoten

SARAJEVO, 25 APRIL. Een VN-vliegtuig is gisteren nabij het vliegveld van Sarajevo beschoten en door diverse kogels geraakt. Het nieuwe incident was aanleiding voor de VN om het vliegveld van de Bosnische hoofdstad opnieuw te sluiten.

Het toestel, een Iljoesjin-76, werd vanaf de grond onder vuur genomen kort nadat het was opgestegen voor een vlucht naar Zagreb, na in de Bosnische hoofdstad hulpgoederen te hebben afgeleverd.

Zondag al meldde de piloot van een Amerikaanse A-10 boven Bosnië te zijn beschoten, met - volgens hem - een vanaf de schouder afgevuurde raket. Hij maakte ontwijkende bewegingen en heeft de raket niet gezien. Een onderzoek heeft geen zekerheid opgeleverd over de vraag of het toestel werkelijk is beschoten.

Bij mortierbeschietingen op Sarajevo zijn gisteravond en vannacht twee doden en drie gewonden gevallen. De VN hebben nog niet kunnen vaststellen wie de granaten heeft afgevuurd, maar algemeen ging men er vandaag van uit dat de beschietingen het werk waren van de Bosnische Serviërs; sommige VN-woordvoerders speculeerden over een verband tussen de beschietingen en de bekendmaking, enkele uren eerder, dat het VN-tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië een onderzoek instelt naar de betrokkenheid bij oorlogsmisdaden van de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic.

Wel is bij een onderzoek vastgesteld dat de beschietingen werden uitgevoerd met 120 mm-granaten, die niet mogen worden gebruikt binnen de zogenoemde uitsluitingszone van twintig kilometer rond het centrum van Sarajevo. (Reuter, AP)