Sterke winstgroei Hoechst zet door

Het Duitse chemieconcern Hoechst heeft aan het zeer goed verlopen 1994 een prima eerste kwartaal vastgeknoopt. De winst voor belastingen kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 984 miljoen mark, 94 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Over heel 1994 boekte het concern een winst voor belastingen van 2,2 miljard mark, 80 procent meer dan in 1993.

Het kwartaalresultaat is het beste van de laatste vijf jaar en komt dicht in de buurt van het record voor Hoechst. Dat kwam in de eerste drie maanden van 1989 tot stand met een winst van net iets meer dan 1 miljard mark.

Topman Jürgen Dormann was op de vandaag gehouden aandeelhoudersvergadering van Hoechst een tevreden man. Hij liet weten er alle vertrouwen in te hebben dat de gunstige ontwikkeling de rest van dit jaar aanhoudt.

De prijs van 7,1 miljard dollar (bijna 11 miljard gulden) die wordt betaald voor de overneming van de Amerikaanse farmaceutische onderneming Marion Merrell Dow is te dragen, aldus Dormann. Het grootste deel van het benodigde bedrag wordt geleend, er behoeft geen kapitaaluitbreiding plaats te hebben.

Dat betekent dat de schulden van Hoechst sterk zullen oplopen, ook al verwacht Dorman extra baten uit de verkoop van enkele deelnemingen. Analisten houden het erop dat de schuld van Hoechst eind dit jaar vijftien miljard mark bedraagt. Eind vorig jaar had Hoechst verplichtingen van in totaal 6,5 miljard mark.

Alle divisies van Hoechst draaiden in de eerste drie maanden van dit jaar beter. De kwartaalomzet groeide met 8 procent tot dertien miljard mark. In volume groeide de verkoop met 9 procent, waarbij de prijzen gemiddeld 7 procent hoger waren. Het omzetverlies van 8 procent als gevolg van wisselkoersveranderingen werd dan ook goedgemaakt.