Stekelenburg wil registratie allochtonen zonder dwang

UTRECHT, 25 APRIL. Hoewel FNV-voorzitter Stekelenburg geen bezwaar heeft tegen de wet, die bedrijven per 1 juli verplicht allochtonen te registreren, vindt hij toch dat dit op basis van vrijwilligheid had moeten gebeuren. Dit zei hij gisteren in Utrecht tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR).

Stekelenburg begrijpt niet waarom de politiek gekozen heeft voor het dwingend opleggen van een registratie “waar vrijwillige zelfidentificatie had kunnen volstaan. Dan had men zelf kunnen aangeven of men zichzelf tot de doelgroep van het beleid rekent”. De FNV-voorman wees erop dat de mensen uit de doelgroep ook geen problemen met de wet hebben. “Het zijn juist de mensen die niet tot die groep horen, die bezwaren uiten.”

Stekelenburg vindt dan ook dat de politiek zich wat meer rekenschap had kunnen geven hoe een soortgelijke wet functioneert in andere landen. In Engeland bijvoorbeeld werkt de methode van zelfidentificatie erg goed, memoreerde hij.

Onlangs liet het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden weten dat het om principiële redenen zal weigeren de Wet ter Bevordering van Evenredige Arbeidsdeelname Allochtonen uit te voeren. De wet wordt op 1 juli van kracht. Bedrijven worden dan verplicht te registreren, in welk land de werknemers en hun ouders geboren zijn.

Het hoogheemraadschap riskeert een boete van 25.000 gulden (of zelfs gevangenisstraf voor de verantwoordelijke topfunctionaris), maar vindt de aantasting van de privacy zo doorslaggevend, dat het niet uitsluit naar het Europese Hof van Justitie in Straatsburg te stappen. Ook binnen andere bedrijven en organisaties rommelt het rond de nieuwe wet. (ANP)