Politie heeft verdachte van betrokkenheid bij branden aangehouden

EDE, 25 APRIL. De politie van Ede heeft gisteravond een 21-jarige inwoner van Ede aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de reeks branden die de Gelderse plaats sinds 16 maart teisteren.

Tot nu toe ontkent de man elke vorm van betrokkenheid bij de 35 branden die in Ede en omstreken zijn aangestoken en waarbij voor ten minste drie miljoen gulden aan schade is aangericht.

Volgens een woordvoerder van de politie is de man “mogelijk betrokken bij een aantal” van de aangestoken branden. “We leggen de nadruk op het feit dat hij verdacht wordt van een aantal branden. Het team gaat onverminderd door met zijn speurtocht. We hebben de indruk dat we nog verder moeten zoeken. Maar het is duidelijk dat we met z'n allen opgelucht zijn dat we in ieder geval een man te pakken hebben. Het kan ook de onrust in de gemeente wat wegnemen”, aldus de woordvoerder. Eerder lieten deskundigen weten dat er naar alle waarschijnlijkheid maar één pyromaan actief is, omdat de brandstichtingen wezen op slechts één herkenbaar patroon.

De verdachte kon worden opgepakt na tips vanuit de Edese bevolking. “Er zijn twee informatiestromen: die van het publiek en die van het team. Op een zeker moment kun je die twee stromen koppelen en toen kwam deze man er uitrollen”, aldus de woordvoerder. De man is geen onbekende van de politie.

Na zijn arrestatie heeft de politie huiszoeking verricht in de woning van de man waarbij materiaal in beslag is genomen. De politie wil niet aangeven om wat voor materiaal het gaat.