'Parlement verkeerd ingelicht over Tigre'

DEN HAAG, 25 APRIL. Staatssecretaris Gmelich Meijling (defensie) heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de Tigre-gevechtshelikopter. Dat beweerde de top van het consortium Eurocopter gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het besluit dat het kabinet begin deze maand nam om de Amerikaanse Apache aan te schaffen.

Gmelich Meijling wil niet reageren op de beschuldiging van Eurocopter.

In zijn brief aan de Kamer van 7 april licht de staatssecretaris het kabinetsbesluit toe. Hij stelt dat de Tigre niet voldoet aan de “belangrijke eis” dat de gevechtshelikopter bij het escorteren, verkennen en beveiligen tweeënhalf uur moet kunnen vliegen. Gmelich Meijling houdt het voor de Tigre op “maximaal ongeveer twee uur”. Volgens Eurocopter is de missieduur wel tweeënhalf en heeft het toestel daarnaast een reservecapaciteit van 20 minuten, ook bij volledige bewapening.

Tevens liggen de levensduurkosten over een periode van twintig jaar een miljard gulden lager dan die van de Apache, aldus Eurocopter. Meijling gaat er op basis van onafhankelijk onderzoek van uit dat de Apache op dat onderdeel 40 miljoen goedkoper is. Inmiddels doet de staf van de commissie rijksuitgaven van de Tweede Kamer op initiatief van het Tweede-Kamerlid Vos (PvdA) onderzoek naar de levensduurkosten.

Ook wijst wijst de Frans-Duitse combinatie er op dat voor het uitvoeren van dezelfde taken niet meer Tigres dan Apaches nodig zijn. Als de Kamer akkoord gaat, bestelt het kabinet 30 Apaches. Wanneer de keus op de Tigre was gevallen, had Defensie er daarvan 34 willen hebben.

Zowel Eurocopter als McDonnell Douglas en de Amerikaanse generaal W. Forster gaven gisteren in de Kamer een toelichting op hun produkten en de compensatie-orders die ze bieden bij de order van 1,6 miljard gulden. Vice-president R.H. Trice van McDonnell Douglas beloofde dat de Amerikaanse wapenfabrikant nog dit jaar 350 miljoen dollar in de Nederlandse vliegtuigindustrie zal investeren, als ook de Kamer voor de Apache kiest.

Pagina 17: vraaggesprek Bigay