'Ook leger Argentinië doodde gevangenen'

BUENOS AIRES, 25 APRIL. Een ex-sergeant van het Argentijnse leger heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat het leger tijdens de militaire dictatuur (1976'83) duizenden politieke gevangenen heeft gedood door ze te verdoven en daarna boven zee uit vliegtuigen te werpen. De bekentenis van de sergeant, Victor Ibañez, volgt op de verklaringen van een hoge officier van de Argentijnse marine dat hij tijdens de zogeheten 'Vuile Oorlog' op deze wijze gevangenen had helpen ombrengen. Het aantal 'verdwenen' gevangenen wordt geschat op 10.000.

De 'dodenvluchten' waren een publiek geheim onder nabestaanden van de slachtoffers en onder mensenrechtengroeperingen, maar militairen hebben daarover twaalf jaar lang het stilzwijgen bewaard. Ibañez deed zijn bekentenis voor de radio; hij vertelde twee nabestaanden van desaparecidos die in de studio aanwezig waren dat hun familieleden (respectievelijk een zoon en een zuster) in zee waren gegooid en vroeg hun vergeving. Ibanñez was bewaker in het martelcentrum Campo de Mayo. (Reuter)