Onderzoek justitie naar pensioenfonds van Borsumij

AMSTERDAM, 25 APRIL. Het justitiële onderzoek naar handel met voorkennis door functionarissen bij het Haagse handelshuis Borsumij Wehry reikt veel verder dan tot dusver is aangenomen. De Economische Controledienst (ECD) doet op dit moment in opdracht van de Amsterdamse justitie onderzoek naar handel in aandelen Borsumij door het eigen pensioenfonds, zo zegt een ingewijde bij het onderzoek.

In het bestuur van het pensioenfonds hebben onder meer de Borsumij-bestuurders J. Noordam en G. van den Brink zitting. Borsumij Wehry kon vanochtend nog geen commentaar geven.

Toen het justitiële onderzoek begin deze maand door Borsumij zelf bekend werd gemaakt, gingen waarnemers er van uit dat het te maken had met opvallende handel in de aandelen van het kledingfabriekje Ehco KLM. Vlak voordat Borsumij begin februari de mededeling deed dat het Ehco zou overnemen, werden er enkele duizenden aandelen van het bedrijf gekocht en steeg de koers.

Nu blijkt dat het om twee verschillende zaken gaat. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), die toezicht houdt op de handel op de Amsterdamse Effectenbeurs, geeft desgevraagd toe dat er door haar in verband met Borsumij twee verschillende aangiftes zijn gedaan van een vermoeden van beurshandel met voorkennis. Ook over de handel in aandelen Ehco KLM is aangifte gedaan bij politie, maar ingewijden bij de onderzoeken stellen dat het daarbij gaat om een “minuscuul zaakje” vergeleken bij het tweede onderzoek naar Borsumij.

Dat onderzoek zou zich richten op een veel structureler vergrijp. Het was bekend dat het pensioenfonds van Borsumij Wehry handelt in de aandelen van het eigen bedrijf. Dat kan problemen met voorkennis opleveren als blijkt dat degenen bij het pensioenfonds die de opdrachten uitvoeren, beschikken over geheime interne informatie over het bedrijf.

Als gevolg van de begin 1992 ingestelde wettelijke meldingsplicht van grotere belangen in beursfondsen, bleek dat het pensioenfonds een belang van 8,16 procent in het beursfonds Borsumij bezat. Na die datum zijn geen nieuwe meldingen gedaan. Maar duidelijk was al wel dat het pensioenfonds tamelijk actief is met beleggingen in de eigen sector. Zo werd het fonds bekritiseerd om het feit dat er eind vorig jaar een ongekend groot belang (ruim 20 procent) in Wolff, een ander handelshuis, werd genomen. Die transactie werd door het pensioenfonds als een pure belegging gekarakteriseerd, maar waarnemers vroegen zich toen af of Borsumij Wehry zelf niet een sturende rol in die aankoop had gespeeld.

Een ingewijde stelt dat het pensioenfonds van Borsumij Wehry tegen de lamp is gelopen bij een regulier beursonderzoek. Er zou bij dit onderzoek geen sprake zijn van grote opvallende omzetten, maar eerder van een structurele manier van handelen die tot de verdenkingen heeft geleid dat er bij het pensioenfonds misbruik wordt gemaakt van voorkennis.

Binnen de muren van het handelshuis is veel koersgevoelige informatie voorhanden, waar op tamelijk eenvoudige wijze misbruik van gemaakt kan worden. Borsumij is het laatste jaar voortdurend op overnamepad. Zo nam het vorig jaar Ceteco over van Van Ommeren en bracht het handelshuis naar de beurs. In februari werden bovendien Union en het eerder genoemde Ehco KLM aan de verzameling beursnoteringen toegevoegd. Kennis hierover geeft insiders een voorsprong op andere beleggers. De directeur van een Amsterdams effectenhuis zegt dat er Borsumij “wel heel actief” is. “Misschien is dat niet altijd even verstandig”.

Jurisprudentie over misbruik van voorkennis bij de handel in eigen aandelen is er niet. Justitie doet op dit moment nog een onderzoek naar de Orco Bank die in 1993 met transacties in eigen aandelen naar eigen zeggen koersregulerend optradt, terwijl kort daarna halfjaarresultaten bekend werden gemaakt. Ook voormalig Begemann-bestuurder Joep van den Nieuwenhuyzen is nog onderwerp van een onderzoek. Daarbij gaat het om de handel in eigen aandelen tijdens onderhandelingen over de overname van de scheepswerf RDM.