N-Korea op voorwaarde bereid met VS te praten

SEOUL, 25 APRIL. Noord-Korea is bereid het overleg met de Verenigde Staten op hoog niveau te hervatten, mits Washington zijn eis intrekt dat Pyongyang Zuidkoreaanse kernreactoren accepteert ter vervanging van zijn oude, omstreden installaties met behulp waarvan het kernwapens zou ontwikkelen. Volgens de Zuidkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Gong Ro Myung, heeft de Noordkoreaanse onderminister van buitenlandse zaken, Kang Sok Ju, dat laten weten in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gallucci. Op de kwestie van de Zuidkoreaanse kerncentrales zijn de onderhandelingen in Berlijn tussen de VS en Noord-Korea vorige week juist vastgelopen.

Om de impasse te doorbreken had Washington voorgesteld de onderhandelingen te verplaatsen naar Genève en op hoger niveau te brengen. Kangs brief was de eerste Noordkoreaanse reactie op het Amerikaanse voorstel.

Zuid-Korea, het enige land dat bereid is een groot deel van de kosten van de nieuwe kerncentrales op zich te nemen, op zijn beurt staat erop de reactoren te leveren. Ondanks de Noordkoreaanse voorwaarde - die daar rechtstreeks tegenin gaat - bleek minister Gong optimistisch over hervatting van de onderhandelingen, naar zijn mening in mei.

In zijn brief dreigt Kang zijn nucleaire programma, dat is bevroren op grond van het nucleaire principe-akkoord van oktober met de VS, weer op gang te brengen als het overleg niet wordt hervat. Amerikaanse functionarissen hebben gedreigd te zullen werken aan internationale sancties tegen Noord-Korea als Pyongyang dat doet.

Volgens het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) heeft Noord-Korea inderdaad een deel van zijn nucleaire installaties stilgelegd. De Amerikaanse krant The Washington Times citeert vandaag echter uit een geheim rapport van een Amerikaanse inlichtingendienst volgens hetwelk Noord-Korea zijn kernwapenprogramma vooralsnog niet zal ontmantelen. Het rapport, aldus de Washington Times, voorspelt een toename van de spanningen over deze kwestie in de komende maanden. (Reuter, AFP, AP)