Mexico toont tekenen van herstel

MEXICO-STAD, 25 APRIL. De aandelenbeurs in Mexico-Stad is gisteren met ruim 5 procent gestegen, waarbij de IPC-index voor het eerst sinds maanden door de psychologische grens van 2.000 punt brak. Ook de peso ging omhoog, vooral doordat beleggers peso's kochten om aandelen te kunnen aanschaffen.

Het is een teken dat de financiële crisis in Mexico enigszins aan het luwen is en dat het vertrouwen van de internationale beleggers voorzichtig terugkeert. Volgens onofficiële cijfers is ook het kastekort voor de korte termijn is teruggelopen. Vorige week is al bekend geworden dat Mexico inmiddels een klein overschot op de lopende rekening heeft. Een tekort op de lopende rekening was een van de oorzaken van de peso-crisis, die vorig jaar december uitbrak toen Mexico zijn munt devalueerde.

Bemoedigend is ook dat de resultaten van de banken Banamex, de grootste bank van Mexico, en Bancomer over het eerste kwartaal meevielen. Beide banken rapporteerden een forse winstval, maar die is minder hevig dan analisten hadden verwacht op grond van het tumult op de financiële markten. Analisten waren ook blij met de omvangrijke voorzieningen die de banken hebben getroffen voor mogelijke verliezen op slechte leningen. (AP)