'Mafia in Sverdlovsk valt bedrijven uit Nederland helemaal niet lastig'

DEN HAAG, 25 APRIL. Nederlandse bedrijven die willen investeren in de Russische regio Sverdlovsk, ten oosten van Moskou, kunnen gerust zijn: ze zullen niet lastig gevallen worden door de, inmiddels beruchte, Russische mafia. Dat beweerde Alexei Strakhov, gouverneur van de regio Sverdlovsk, gisteren bij een bijeenkomst in de Russische ambassade in Den Haag.

“In onze regio heerst een goed handelsklimaat. Buitenlandse bedrijven zullen geen problemen ondervinden, aangaande dit onderwerp. De geruchten over de Russische mafia zijn overdreven. De bezorgheid hierover is misplaatst”, aldus Strakhov.

Begin april signaleerde de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) dat Nederlandse bedrijven in Rusland onderhevig zijn aan afpersing door de Russische mafia. Volgens een onderzoek van het IRT (interregionaal rechercheteam) Noordoost-Nederland zou de Russische mafia bovendien in Nederland zelf steeds meer voet aan de grond krijgen, vooral in de prostitutie, afpersing en de handel in gestolen auto's.

Strakhov is, samen met ongeveer 120 landgenoten, bezig aan een vijfdaagse reis door Nederland, bedoeld om het Nederlandse bedrijfsleven warm te maken voor investeringen en het aangaan van joint ventures in Sverdlovsk. Van de 470 joint ventures in Sverdlovsk, zijn er volgens Strakhov slechts drie joint ventures met een Nederlandse inbreng.

Een directe verbinding tussen Amsterdam en Yekaterinburg zou volgens de Rus een gunstige invloed hierop kunnen hebben. Strakhov spreekt in dit stadium van pre-negotiations met de KLM. De grootste investeerder, Duitsland, heeft met een rechtstreekse vlucht vanaf Frankfurt wel een rechtstreekse verbinding met Yekaterinburg.

Strakhov wordt vergezeld door delegaties van het Russische bedrijfleven. Samen met afgevaardigden van 36 bedrijven uit de regio Sverdlovsk, arriveerde het gezelschap afgelopen zondag in Nederland. Vrijdag volgt de terugtocht. Op het programma staan ondermeer een bezoek aan de Rotterdamse haven, Philips en de Kamer van Koophandel in Apeldoorn. Voor de ontspanning zullen de Russen tevens een bezoek afleggen aan het Evoluon in Eindhoven.

De regio Sverdlovsk, gelegen in de Oeral, is rijk aan natuurlijke bronnen, zoals ijzer-en kopererts, goud, platina en andere ruwe materialen. Belangrijkste exportprodukten vormen de ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen.

Een van de speerpunten in de economie is de omvorming van het militaire complex in 'gewone' ondernemingen, waar in samenwerking met buitenlandse concerns bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur wordt vervaardigd, zoals video's, televisies en wasmachines. Strakhov noemde als voorbeeld het Duitse AEG als buitenlandse investeerder.

Voor de verbouwing van aardappelen spreekt Strakhov van een Russische investering van drie miljard roebel in Nederlandse technologie. Op de vraag hoeveel het bedrag omgerekend is in dollars, antwoordde de Rus “dat het door vijf gedeeld moest worden.” Landbouw-ondernemingen staan in de regio Sverdlovsk jaarlijks garant voor 655 duizend ton aardappelen.