IP biedt half miljard voor Zwitserse papiermaker

NEW YORK, 25 APRIL. International Paper (IP) heeft gisteren een bod uitgebracht van 341 miljoen dollar in contanten (520 miljoen gulden) voor Holvis, een in Zwitserland gevestigde papierproducent. De kans dat het bod slaagt is gering nu Holvis zijn aandeelhouders heeft geadviseerd te wachten hun stukken aan te bieden, totdat het bod is onderzocht.

IP, gevestigd in New York, heeft aangegeven dat het 435 Zwitserse franc, omgerekend 384 dollar, per aandeel Holvis wil betalen. In totaal staan 887.000 stukken Holvis uit. De biedprijs ligt 24 procent boven de slotkoers van Holvis vrijdag.

IP schermt ermee dat het kan rekenen op de steun van 31 procent van Holvis' aandeelhouders. Voordeel van de inlijving zou volgens IP zijn dat het zijn activiteiten als producent van papier voor onder meer baby-luiers en gebruik in de operatiekamer verdubbelt. Verder vergroot IP zijn distributiekanaal buiten de VS.

Holvis, gevestigd in het Zwitserse Bazel, is eigenaar van papierdistributeur Muhlebach die actief is in diverse Europese landen en bezit papierproduktiefaciliteiten in de VS.

IP zette vorig jaar 15 miljard dollar om en behaalde daarop een winst van 357 miljoen dollar. (AP)