Herstel dollar stemt Damrak vriendelijk

AMSTERDAM, 25 APRIL. Het lichte herstel van de dollar zorgde vanmorgen voor een vriendelijke stemming op de effectenbeurs. De beursgraadmeter, de AEX-index, trok 2,28 punten aan op 410,92. Elsevier, gisteren nog ex-dividend, was procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De uitgever dikte twee dubbeltjes aan op 16,80 gulden.

AMSTERDAM “De dollar is niet lager en dat is heel belangrijk”, aldus een handelaar. Niet alleen het Damrak was optimistisch gestemd, ook de beurzen in Frankfurt, Londen en New York boekten winsten. De Amsterdamse beurs kreeg steun van de obligatiemarkt, waar de leningen enkele dubbeltjes hoger noteerden.

Vooral de internationals deden het goed vanmorgen. Akzo Nobel steeg 2,20 op 183,20 gulden. Akzo komt donderdag met de cijfers over het eerste kwartaal.

Collega DSM liet een plus van 1,10 zien op 129,90. Koninklijke Olie noteerde 189,80 gulden, een plus van twee gulden. Het aandeel Philips was rond het middaguur onveranderd 56 gulden waard. Morgen - vóór beurs - worden de cijfers over het eerste kartaal gepubliceerd.

Op de Europese wisselmarkten is de Amerikaanse dollar vanmorgen gestegen. In Amsterdam werd een koers geregistreerd van 1,5405 gulden tegen 1,5310 aan het slot van de handel gisteren. In New York was de dollar gisteravond al in waarde opgelopen.

De handel wacht op wat de vergadering van de zeven grootste industrielanden (G-7) later vandaag zal brengen. De ministers van financiën en de centrale-bankpresidenten van de G-7 treffen elkaar op de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington. Of dat overleg uitmondt in maatregelen om de dollarkoers op een aanvaardbaar peil te brengen, is allerminst zeker.

Ook de meeste zwakke Europese munten, waaronder de Franse frank en het Britse pond, deden het vanmorgen beter.

NEW YORK Wall Street is gisteren de week voortvarend begonnen. De Dow Jones-index sloot 33,89 punten hoger op 4303,98 punten, de zoveelste mijlpaal in de geschiedenis van de Newyorkse effectenbeurs. Nog niet eerder sloot de index boven de 4300-puntengrens. Nog maar op 4 april werd de grens van 4200 punten voor het eerst gehaald.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat de Dow Jones opnieuw op een record afstevende. Wall Street opende heel voorzichtig. Winstnemingen leken in het vat te zitten na de opmars van de index die vorige week in enkele dagen tijd zo'n 90 punten steeg.

De aanhoudend goede technologiefondsen en de gunstige obligatiekoersen logenstraften dit pessimisme. Diverse oliefondsen profiteerden gaandeweg van de gunstige kwartaalcijfers van onder andere Exxon, Mobil en Amoco. Al met al waren er meer stijgers dan dalers in een verhouding van dertien tegen acht. Bij drukke handel verwisselden ruim 327 miljoen aandelen van eigenaar.

TOKIO Op de Japanse beurs steeg de Nikkei-index van de 225 fondsen vandaag met 106,49 punten tot 16.910,54. Aankopen op grond van de koersontwikkelingen op de termijnmarkt haalden de aandelen omhoog. De stijging was verder het gevolg van berichten dat enkele Japanse banken een grote bedrijfslening willen afschrijven. Het aanhouden van vrijwel niet meer te innen leningen is de laatste tijd één van de belangrijke oorzaken dat de koersen op de Japanse beurs niet verder willen stijgen.