Haagse arbiter slaat kantine van voetbalclub aan diggelen

DEN HAAG, 25 APRIL. Een absolute ramp, alsof er een bom was ontploft. Zo omschrijft voorzitter Gerard Tesselaar van de Haagse afdelingsclub BMT de puinhoop die voetbalscheidsrechter John van Zweden afgelopen weekeinde in de kantine van de voetbalvereniging veroorzaakte. De arbiter sloeg met een barkruk alle ramen van het clubhuis kapot. Ook ging hij aan lampen hangen en trok hij spullen van de muren. De arbiter koelde zijn woede op het clubhuis omdat hij veronderstelde dat supporters van BMT zijn auto hadden vernield.

Van Zweden leidde afgelopen weekeinde het duel in de nacompetitie tussen BMT en Postalia (0-2). Hij stuurde twee spelers van de thuisploeg van het veld. Hoewel voorzitter Tesselaar die beslissingen van de scheidrechter niet wil aanvechten, is hij ontevreden over de houding van de leidsman. “Ons elftal bestaat uit tien spelers van Turkse afkomst en één Surinamer. Op en top keurige mensen. De scheidsrechter was niet objectief tegenover hen. Hij verbood hen bijvoorbeeld Turks met elkaar te praten.” De scheidsrechter beaamt dat, maar zegt dat hij anders niet kan horen of de BMT-spelers elkaar ongeoorloofde aanwijzingen geven.

Omdat de gemoederen in en buiten het veld na de rode kaarten hoog opliepen, laste de scheidrechter een afkoelingsperiode in. Van Zweden: “Mijn grensrechter werd door supporters van de thuisclub met een mes bedreigd en tegen mij zeiden ze dat ze mijn auto in de brand zouden steken.” Op verzoek van een aanwezige KNVB-official werd de wedstrijd toch uitgespeeld.

Na afloop van de turbulente wedstrijd bleef de Haagse scheidsrechter lang hangen in de kantine van BMT om de vrede te tekenen. Alles leek weer in orde totdat Van Zweden zijn auto beschadigd terugzag. “Ik kon wel huilen”, zegt de arbiter. “Een koplamp stuk, de zijspiegels eraf en overal krassen.” Razend keerde hij terug en koelde zijn woede op het vrijwel verlaten clubgebouw. “Hard moet met hard worden vergolden”, rechtvaardigt hij zijn vergeldingsactie. Voorzitter Tesselaar gelooft niet dat een van zijn spelers de auto heeft beschadigd. “Die waren allang naar huis. Bovendien hebben meer clubs iets tegen deze man.”

Na het opmaken van een proces-verbaal, mocht de scheidsrechter naar huis. In het bijzijn van de politie zegde hij toe de op 7.000 gulden geraamde schade te vergoeden. Later kwam hij daar op terug. “Ik betaal alleen als de club de schade aan mijn auto betaalt.”

De clubleiding heeft van de slooppartij nog geen aangifte bij de politie gedaan. “De scheidsrechter dreigde het clubhuis plat te branden als wij aangifte zouden doen”, beweert voorzitter Tesselaar. Van Zweden ontkent dat: “Ik ben geen gek”.

De 33-jarige Haagse scheidsrechter, bezig aan zijn vierde seizoen, heeft zijn loopbaan met onmiddellijke ingang beëindigd. Hij is het geweld tegen arbiters beu. Zijn auto zou al vaker zijn vernield door supporters. Volgens eigen zeggen bedraagt dit keer de schade 2.500 gulden. “Ik ben een bekende Haagse figuur en daarom een makkelijk doelwit.”

Wel zegt de scheidsrechter, die vorig jaar in opspraak kwam toen hij T-shirts met een kwetsende tekst tegen Ruud Gullit op de markt bracht, spijt te hebben van zijn daad. “Ik ben door het geluid heen gegaan en wilde ze een koekje van eigen deeg geven.” Ooit nam Van Zweden een grammofoonplaatje op om veilig amateurvoetbal te promoten.