Ernstige rellen in Den Haag tijdens Molukse betoging

DEN HAAG, 25 APRIL. Een demonstratie van circa drieduizend Molukkers is vanmiddag in de buurt van de Indonesische ambassade in Den Haag uit de hand gelopen. In de buurt van de ambassade zijn omstreeks een uur gevechten uitgebroken tussen betogers en de politie.

Enkele tientallen, meest jonge demonstranten braken op de Andries Bickerweg eerst met veel geweld door een afzetting van de eigen ordedienst en vervolgens door een kordon van de politie. Bij deze schermutselingen vielen enkele gewonden, onder wie een persfotograaf. Demonstranten sloegen met vlaggestokken, gooiden met stenen en wierpen een politiewagen omver. De mobiele eenheid verrichtte diverse charges met de wapenstok.

Vandaag wordt in Den Haag herdacht dat 45 jaar geleden de Vrije en Onafhankelijke Republiek der Zuidmolukken (RMS) werd uitgeroepen. De herdenking begon vanmorgen met een kerkdienst in de Haagse Kloosterkerk. Voor vanmiddag was een bijeenkomst uitgeschreven in de Houtrusthallen.

Een demonstratieve optocht van Molukkers vertrok aan het einde van de ochtend van het Haagse Malieveld. Hoewel de optocht, die door het centrum van de stad trok, niet langs het Indonesische ambassade-gebouw zou voeren, kwamen de demonstranten wel in de buurt van het gebouw. Bij het kruispunt van de Carnegielaan en de Tobias Asserlaan probeerde de politie met omstreeks honderd ME'ers en ongeveer vijftien busjes de optocht uit de buurt van de ambassade te houden.

Vijf jaar geleden liep de RMS-herdenking eveneens uit hand. Ook toen probeerde een groep Molukse betogers, tegen de afspraak met de politie, op te trekken naar de Indonesische ambassade. Bij het handgemeen in '90 raakten enkele tientallen politiemensen licht gewond. Er werden tien arrestaties verricht. Demonstranten gooiden met molotov-cocktails en stenen.