EEN BEETJE ANDERE VICHYSSOISE

De Gastronomische Larousse meldt dat vichyssoise een soep van aardappel, prei en room is die koud wordt geserveerd en voor het eerst in de Verenigde Staten werd gemaakt door de Franse chefkok Bourbonnais. Een variatie op deze ideale lentesoep:

1 liter kippebouillon

250 gram asperges

500 gram prei

125 milliliter crème fraîche

peper

bieslook

Snijd de geschilde asperges in stukjes van 2 centimeter. Was de in ringen gesneden prei goed schoon. Breng de kippebouillon aan de kook en kook hierin de prei gaar. Schep de prei uit de bouillon en pureer de groente met behulp van één of andere keukenmachine. Kook vervolgens de asperges in de bouillon beetgaar. Doe de preipuree terug in de pan. Klop de crème fraîche door de warme soep. Laat de soep koud worden en strooi er wat versgemalen peper en fijngeknipte bieslook over.

    • Anne Scheepmaker