Courtney Love staakt optreden; Concert van Hole ontaardt in vecht- en scheldpartij

Concert: Hole. Gehoord:24/4 Paradiso, Amsterdam.

De meeste buitenlandse popsterren vinden Hollanders enig, maar Courtney Love kan ons bloed wel drinken. Sinds gisteravond is die weerzin wederzijds. Love gaf met haar groep Hole het eerste concert in Nederland na het verschijnen van haar plaat Live Through This en de zelfmoord van echtgenoot, popster Kurt Cobain. Maar optreden in de stad waar zij eind 1991 zowel haar relatie met Cobain begon als het gebruik van heroine ontdekte, was blijkbaar meer dan Love nog op kan brengen.

Sinds Hole de afgelopen paar maanden weer aan het touren is, haalt Love uitsluitend nog met wangedrag het nieuws: varierend van het schofferen van vliegtuigpersoneel tot fysiek geweld tegen haar publiek. De aandacht voor haar groep Hole had al te lijden onder Loves connectie met Cobain, nu beneemt haar eigen stuurloosheid ook nog eens het zicht op waar het eigenlijk om gaat; het geraffineerde primitivisme van haar muziek.

Op de twee van Hole verschenen cd's, en vooral op Live Through This, had Love zich laten kennen als een begenadigd songschrijfster. Haar grote kracht is de combinatie van ruigheid en rust binnen een song. En niet op de manier van Cobain, die ruigheid en kalmte elkaar af liet wisselen, maar gelijktijdig. Love slaagt er in ondanks haar blerende stem en de grauwende gitaren binnen haar composities een ondertoon van beheersing te bewaren.

Maar gisteravond bewaarde ze haar beheersing niet. Zwalkend over het podium in haar gescheurde kousen en onflatteuze onderjurk begon ze het optreden, een uur te laat. Ze speelde een stuk of zes nummers die haar blijkbaar weinig interesseerden en staakte haar spel toen iemand vanaf het balkon een beker water over haar heen gooide. Niet alleen Courtney, maar ook de rest van haar band vond dat reden genoeg het concert te beeindigen en allen verlieten het podium.

Vervolgens kwam Love terug, begon zich aan kabels op te hijsen en klauterde zo, ondersteund aan haar benen door een paar roadies, naar het balkon. Daar stapte ze over de ballustrade, sloeg omstanders in het gezicht en schold tegen het meisje dat ze voor hoofdverdachte aanzag. Vervolgens werd ze afgevoerd door Paradiso-medewerkers. Even later kwam de band inclusief Love toch nog terug voor het vervolg van het concert. Maar toen er weer een paar druppels water vielen, was het mis. Love ontstak in een tirade die haar haat en afkeer van Amsterdam en haar bevolking duidelijk maakte, somde nog even de lijst beroemde mannen op met wie ze het bed gedeeld heeft, begon de apparatuur om te trekken en microfoonstandaards de zaal in te gooien. De barrier voor het podium was gisteravond geen overbodige luxe. En deze keer niet ter bescherming van de artiest - maar van het publiek.

    • Hester Carvalho