Controversieel schip met kernafval in Japan aangekomen

TOKIO, 25 APRIL. Een Brits schip met opgewerkt Japans nucleair afval is vandaag in de noordelijke Japanse stad Mutsu-Ogawara aangekomen na een reis van twee maanden vanuit Cherbourg in Frankrijk. De gouverneur van de provincie Aomori, Morio Kimura, verbood het schip aanvankelijk de toegang tot de haven zolang de Japanse regering hem niet verzekerde dat het afval niet in zijn provincie zou worden opgeslagen. Nadat de Japanse regering een schriftelijke verklaring aan Kimura overlegde dat het afval niet permanent in zijn prefectuur opgeslagen zal worden, kreeg de Pacific Pintail alsnog toestemming de haven binnen te lopen.

Het nucleaire afval is afkomstig van Japanse kerncentrales en bevat elementen met een halfwaardetijd, de periode waarin de radioactiviteit met de helft afneemt, van miljoenen jaren. De overheid wil het afval voor een periode van vijftig jaar in een opslagplaats met speciale koeling opslaan en vervolgens op een niet nader aangeduide plaats begraven. Critici van het kernenergieprogramma wijzen op de grote risico's die de vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in Japan met zich meebrengen. Aomori werd in december nog getroffen door een serie aardbevingen. (AP, AFP, Reuter)