'Btw cultuur pas omlaag na overeenkomst'

DEN HAAG, 25 APRIL. Het lage btw-tarief van 6 procent voor bioscopen, theaters en musea wordt alleen ingevoerd als de instellingen akkoord gaan met een regeling, waarbij het voordeel dat het lagere tarief de instellingen oplevert, naar het ministerie van OCW gesluisd wordt. Met dat geld kunnen dan bezuinigingen elders op de cultuurbegroting ongedaan gemaakt worden. Dit zegt een woordvoerder van OCW. Formeel heeft het kabinet nog niet besloten tot een btw-verlaging voor culturele instellingen. Wel is 31 maart door het kabinet besloten dat een deel van het geld dat vrijkomt door de bestrijding van btw-constructies en andere fiscale maatregelen, besteed kan worden aan verbetering van de 'culturele infrastructuur'. Maar pas als er sluitende afspraken tussen de culturele instellingen gemaakt kunnen worden, wordt besloten tot een btw-verlaging voor culturele instellingen, aldus woordvoerders van OCW en Financiën.