Ballast Nedam 'scoort' met bouw voetbalstadions

ROTTERDAM, 25 APRIL. Het aannemers- en baggerconcern Ballast Nedam scoort met de bouw van voetbalstadions. Naast het stadion van Ajax in Amsterdam Zuidoost is Ballast Nedam nu ook betrokken bij de bouw van het stadion van NAC in Breda en dat van de Duitse club Borussia Dortmund.

Ballast Nedam maakte gisteren op de aandeelhoudersvergadering bekend dat de orderportefeuille in de eerste maanden van het lopend boekjaar is vergroot met 400 miljoen gulden tot 2,8 miljard gulden. Van de nieuwe orders komt circa 60 procent uit het buitenland.

Het stadion van NAC gaat Ballast Nedam Utiliteitsbouw samen bouwen met dochteronderneming IGB (aannemer) in Breda. Met het werk is 26 miljoen gulden gemoeid. Met de Duitse grootaandeelhouder Hochtief is Ballast betrokken bij de eerste bouwfase van het voetbalstadion voor Borussia Dortmund. De opdracht is 59 miljoen groot, waarvan het aandeel van Ballast 29,5 miljoen bedraagt. Ballast hoopt dat het ook de rest van het Borussia-stadion mag meebouwen. Een dergelijk groot stadion kost tussen de 150 en 200 miljoen gulden.

Het stadion van Borussia is het eerste Duitse waaraan Ballast meewerkt. De Amstelveense bouwer wil in het buurland marktaandeel veroveren bij de bouw van voetbalarena's. Daarbij weet de Ballast zich gesteund door zijn grootaandeelhouder Hochtief. Dit bedrijf uit Essen heeft een belang van 48 procent in Ballast.

Andere grote opdrachten die Ballast Nedam recentelijk binnensleepte, betreffen onder meer de bouw van zes sorteercentra voor PTT Post ter waarde van 184,3 miljoen gulden. Ballast Nedam voerde vorig jaar de netto winst op van 84,3 miljoen tot 91,3 miljoen gulden. De omzet steeg met 203 miljoen naar 2,843 miljard gulden. Bestuursvoorzitter ir. R.B. Schermer zei vorige maand bij publicatie van de jaarcijfers te verwachten dat de omzet dit jaar op hetzelfde niveau blijft als in 1994, evenals de winst. De bouwer heeft 5.600 werknemers in dienst, van wie 4.000 in Nederland. Ballast Nedam genereert circa 10 van de omzet in de bagger. Ruim de helft van de omzet komt uit het buitenland, waar veel met tijdelijke (inhuur-) krachten wordt gewerkt.