Akkoord tussen Niger en Touaregs

NIAMEY, 25 APRIL. De regering van Niger en Tuareg-rebellen hebben gisteren een vredes-akkoord getekend dat een eind moet maken aan de vier-jarige afscheidingsoorlog van de Tuaregs die aanzienlijk heeft bijgedragen tot de economische, politieke en sociale crisis in Niger. Het akkoord omvat onder andere een staakt-het-vuren, amnestie voor strijders van beide partijen en grotere autonomie voor het Tuareg-volk, dat in het noorden van Niger de meerderheid van de bevolking uitmaakt. Bemiddelaars uit Algerije, Burkina Faso en Frankrijk hebben de partijen tot elkaar gebracht. Overigens zijn verscheidene eerdere pogingen een eind te maken aan de Tuareg-opstand in Niger en het nabaurige Mali mislukt omdat de door Libië gesteunde opstandelingen verdeeld bleken. (AP, AFP)