Weer arrestatie voor bomaanslag

WASHINGTON, 24 APRIL. De Amerikaanse politie heeft gisteren in San Bernardino, Californië, een deserteur van de landmacht gearresteerd in verband met de bomaanslag in Oklahoma City. Het gaat om de 23-jarige David Iniguez die vorig jaar augustus zijn kazerne in Fort Riley verliet.

Federale agenten zeiden tegen The Washington Post dat ze naar ten minste vier daders zoeken. De bomaanslag zou het resultaat zijn van een samenzwering. Nu zitten vier mannen vast in verband met de bomaanslag. Timothy McVeigh is totnogtoe de voornaamste verdachte. Zijn beide vrienden, de 41-jarige James Nichols en de 40-jarige Terry Lynn Nichols, worden vastgehouden als getuigen. Terry Lynn Nichols zou nog verdachte kunnen worden in de zaak.

Iniguez, Terry Lynn Nichols en McVeigh zijn alle drie als militairen in Fort Riley, Kansas, gestationeerd geweest. Iniguez deserteerde vlak voordat hij voor de militaire rechter moest komen wegens handel in marihuana. De politie zoekt nog naar een leider van een extreem-rechtse paramilitaire organisatie in Michigan, waar de verdachten bij waren betrokken.

De FBI heeft haar onderzoek uitgebreid naar het plaatsje Kingman in het westen van de staat Arizona, waar McVeigh de afgelopen maanden in een woonwagenpark zou hebben doorgebracht. Arizona heeft ook actieve paramilitaire organisaties. Vlakbij Kingman zou begin dit jaar een explosie hebben plaatsgevonden waardoor de ruiten van huizen sneuvelden. De politie heeft veel explosieven gevonden in het huis van Terry Lynn Nichols in Herington, Kansas.

Federale agenten hebben ook het huis in Pendleton, New York, doorzocht, waar McVeigh was opgegroeid. Hij leefde daar met zijn vader. Zijn belangstelling ging al vroeg uit naar pistolen en geweren.

McVeigh is een veteraan van de Golfoorlog. Waarschijnlijk tussen 1989 en 1992 was hij landmachtsoldaat. Na die tijd woonde hij in Noord-Michigan bij de gebroeders Nichols, die ook geobsedeerd waren door de macht van de federale overheid. In de maïsvelden experimenteerden ze met explosieven. McVeigh hielp op de boerderij en verdiende bij met de handel in vuurwapens. Volgens mensen die hem kennen, was hij geobsedeerd door het beleg door federale agenten van het hoofdkwartier van de zwaar bewapende sekte, de Branch Davidians, in Waco waarbij 80 sekteleden in een brand op 19 april 1993 omkwamen. McVeigh heeft zelfs Waco bezocht. Volgens leden van extreem-rechtse groepen mochten federale agenten de wapens niet afnemen van de sekteleden.

Het dodental van de aanslag in Oklahoma City is nu 81. Vrijdag had de gouverneur van Oklahoma meegedeeld dat er nog eens vijftig doden waren gevonden - waardoor op dat moment het aantal doden tot ruim 100 steeg - maar tot op heden zijn deze slachtoffers nog steeds niet geborgen. Er zijn 400 gewonden en 150 vermisten.

Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat de vermisten vijf dagen na de ramp nog in leven zijn, zodat het dodental vrijwel zeker tot boven de 200 zal stijgen. Het opruimwerk moest soms worden gestaakt voor versterking van de constructie van de ruïne. Gisteren was een nationale dag van rouw. President Clinton en zijn vrouw Hillary woonden een door de evangelist Billy Graham geleide rouwdienst bij in Oklahoma City, waar in totaal zo'n 10.000 mensen aanwezig waren.

In het televisieprogramma Sixty Minutes bepleitte president Clinton versterking van de bevoegdheden van de FBI. Hij wil een nieuw binnenlands anti-terrorismebureau onder leiding van de FBI oprichten. Ook moet er een speciaal fonds komen voor infiltratie van verdachte terroristenorganisatie. Bovendien zou de FBI moeten krijgen tot hotelregisters, telefoonrekeningen en credit card-bestedingen. Een wet zou de vertrouwelijkheid van sommige getuigen tijdens gerechtelijke procedure moeten beschermen. Sommige voorzieningen gaan volgens burgerrechtengroepen te ver.