VS teleurgesteld in Saoedi-Arabië

WASHINGTON, 24 APRIL. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren scherpe kritiek uitgeoefend op Saoedi-Arabië, dat heeft geweigerd mee te werken aan de arrestatie van een de meest gezochte verdachten van internationaal terrorisme.

“Ik kan u niet zeggen hoe teleurgesteld en ontevreden ik ben over dit resultaat”, aldus Perry voor de Amerikaanse televisie. “Hier was een kans om een zeer gevaarlijke terrorist te arresteren, maar we kregen van de Saoedische regering niet de medewerking die wij wensten en verwachtten.”

Het geschil betreft Imad Mughniyeh, een van de oprichters van de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, die onder andere wordt gezocht wegens zijn rol in de bomaanslag op het hoofdkwartier van de Amerikaanse mariniers in Beiroet in 1983 (243 doden) en bij gijzelingen van Amerikaanse staatsburgers. Hij zat in een vliegtuig van Middle East Airlinesdat op 7 april tijdens een vlucht van Khartoum naar Beiroet een tussenlanding in Saoedi-Arabië zou maken. Agenten van de Federale Recherche (FBI) waren al in het geheim erop uit gestuurd om Mughniyeh in hechtenis te nemen toen Saoedi-Arabië besloot niet mee te werken en het vliegtuig toestemming weigerde in Riad te landen.

Zowel Perry als vrijdag al minister van buitenlandse zaken Warren Christopher heeft bij de Saoedische regering protest aangetekend tegen deze handelwijze. Het ministerie van buitenlandse zaken had vorige week ook al zijn bezorgdheid uitgedrukt over de Saoedische beslissing een Libisch vliegtuig met pelgrims in strijd met sancties van de Verenigde Naties tegen Libië in Jeddah te laten landen en vervolgens naar Tripoli te laten terugkeren.

De VS en Saoedi-Arabië zijn, zoals Perry gisteren nog onderstreepte, nauwe bondgenoten, met name op militair gebied. De twee incidenten weerspiegelen echter de Saoedische onwil om met Washington samen te werken als dat ten koste gaat van Arabische belangen. (Reuter, AFP, AP)