Verdachte brand loods is wellicht een pyromaan

AMSTERDAM, 24 APRIL. De 29-jarige man die ervan wordt verdacht vorige week in een loods in Amsterdam-Noord brand te hebben gesticht, wordt door justitie ook in verband gebracht met eerdere brandstichtingen.

Hij is eind vorige week voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris, die bevolen heeft tot een voorlopige in hechtenisneming.

In maart gingen in dezelfde buurt een bedrijfspand en een auto in vlammen op. Bij de brand die woensdagnacht uitbrak kwamen drie brandweerlieden om het leven. De verdachte heeft bekend die dag enkele kartonnen dozen in de buurt van de afgebrande loods te hebben aangestoken maar ontkent iedere betrokkenheid bij de brand in de loods. Ook van de andere branden zegt hij niets te weten, aldus een woordvoerder van justitie.

Volgens de eigenaar van de afgebrande loods, de heer A.D. Hijzelendoorn, voldeed zijn pand aan de veiligheidseisen van de brandweer. “Tien dagen voor de brand waren de laatste veiligheidsmaatregelen al getroffen.” Hijzelendoorn verhuurde de loods sinds oktober vorig jaar aan het bedrijf Siratex, dat het pand gebruikte voor het persen en opslaan van lompen. Bij een inspectie vorig jaar werden diverse gebreken aan de brandveiligheid geconstateerd. Tot inspectie was overgegaan na herhaalde klachten van de buurman van de loods.

In november vorig jaar weigerde verzekeraar Nationale Nederlanden de loods nog langer tegen brand te verzekeren. “Bij herinspectie bleek het brandrisico voor verzekering te groot. Deels wegens de aard van de opgeslagen produkten van Siratex en ook omdat de brandtechnische voorzieningen te minimaal werden bevonden”, aldus een woordvoerder van Nationale Nederlanden.

Een nieuwe controle begin deze maand door de inspecteur van de dienst bouw- en woningtoezicht wees uit dat inmiddels een brandwerende scheidingswand in de loods was aangebracht en dat aan het plafond voorzieningen zouden worden getroffen. Volgens Hijzelendoorn bestonden die voorzieningen uit het dichten van gaten, die directeur N. Sharma van Siratex zonder zijn medeweten in het plafond zou hebben geboord omdat de persmachines niet in de loods pasten. Hij heeft het stadsdeel vorige week donderdag laten weten ook het plafond reeds voor het uitbreken van de brand brandveilig te hebben gemaakt. Inspecteur M. de Vries van bouw- en woningtoezicht kan echter niet bevestigen dat dit ook werkelijk is gebeurd.

De politie weet nog altijd niet wat de oorzaak van de brand is, aldus een woordvoerder. Ook is nog niet duidelijk, hoe de drie omgekomen brandweerlieden plotseling door het vuur konden worden ingesloten.