Sekteleider Japan dood na messteken

TOKIO, 24 APRIL. De tweede man van de Japanse sekte Aum Shinrikyo, Hideo Murai (36), is vandaag in Tokio overleden aan de steekwonden die een 29-jarig lid van een ulta-nationalistische groepering hem gisteren toebracht. De man die van Koreaanse origine is, stak Murai toen deze in aanwezigheid van vele tv-ploegen en politie-agenten een vestiging van de sekte in Tokio verliet. Volgens een politiewoordvoerder heeft de dader op eigen initiatief gehandeld. Zijn motief zou zijn geweest dat de leden van Aum Shinrikyo “slechte mensen zijn”, waartegen “we iets moeten doen”.

Murai was hoofd van de wetenschappelijke afdeling van de sekte, die in verband wordt gebracht met de gifgasaanslag in de metro van Tokio op 20 maart, waarbij twaalf mensen zijn omgekomen. Kranten in Japan meldden zondag dat de politie ontdekkingen heeft gedaan die de sekte rechtstreeks in verband brengen met deze aanslag. De politie zou op het complex van de sekte “materiële bewijzen” hebben gevonden dat een “chemische eenheid” van de sekte het zenuwgas sarin heeft geproduceerd. De gebruikte methode zou Russisch zijn.

De politie zou tevens een doseermachine hebben aangetroffen waarmee het gif in zakjes, zoals gebruikt bij de aanslag, werd verpakt. De bij de aanslag gebruikte zakjes zijn niet in de handel verkrijgbaar. Op grond van deze vondsten zou de politie een arrestatiebevel tegen sekteleider Shoko Asahara en twintig leden willen uitvaardigen. Een politiewoordvoerder wilde geen commentaar geven op deze mededelingen.

Volgens een regeringsfunctionaris bemoeilijkt de moord op de leider van de wetenschappelijke afdeling van de sekte het onderzoek: “Hij bevond zich in het hart van de sekte en hij was onmisbaar bij onze pogingen deze kwestie op te lossen”.

In Yokohama, waar vorige week honderden mensen in het ziekenhuis zijn behandeld met klachten die door gifgas veroorzaakt zouden zijn, heeft de politie nog steeds geen spoor van enig gas gevonden. (AFP, Reuter)