Rennen om boete te voorkomen

Ruim twintig voetballers en vier scheidsrechters renden afgelopen zaterdag in het Groningse Hoogezand van de velden van voetbalvereniging HS'88 om te voorkomen dat hun fout geparkeerde auto's door de plaatselijke politie van een bon werden voorzien. Het terrein van HS'88 ligt aan de Kalkwijk, een straat waar slechts aan een kant geparkeerd mag worden. Dat wordt ook aangegeven op verkeersborden, maar spelers van bezoekende clubs en scheidsrechters die voor het eerst een duel van HS'88 moeten fluiten zien die kennisgeving regelmatig over het hoofd.

Zaterdag was HS'88 gastheer van vier bezoekende clubs en vier arbiters. Vrijwel alle bezoekers hadden hun auto aan de verkeerde kant van de Kalkwijk geparkeerd, constateerde de politie. In plaats van meteen bekeuringen uit te delen, verzocht de dienstdoende agent een kantine-medewerker van HS'88 om te laten roepen dat alle eigenaren van verkeerd geparkeerde auto's een kwartier de tijd kregen om hun wagen te verplaatsen.

Volgens Geert Huberts, elftalleider van het eerste team van HS'88 en tevens penningmeester van de club, bliezen alle vier de scheidsrechters na de mededeling meteen op hun fluit. “Die scheidsrechters krijgen van de KNVB twintig gulden vergoeding voor het leiden van een wedstrijd. Een bon wegens verkeerd parkeren kost al gauw zo'n vijftig gulden, dus dan is het natuurlijk wel te begrijpen dat de duels tijdelijk werden onderbroken.”

Waren alle spelers het ook met die beslissing eens?

Zeker. De arbiters riepen ook eerst de aanvoerders bij zich om te vragen of zij het met hem eens waren om het duel tijdelijk te onderbreken. Daar was iedereen het mee eens. Ook de spelers van onze club, die hun auto natuurlijk wel goed geparkeerd hadden.

Was afgelopen zaterdag de eerste keer dat bezoekers de velden van HS'88 rennend verlieten om hun auto te verplaatsen?

Welnee, dat gebeurt regelmatig. Die borden langs de Kalkweg zie je gauw over het hoofd. Vooral voetballers, want die willen allemaal met hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van een sportcomplex staan.

Dus niemand is op de bon gegaan?

Eén scheidsrechter wel, geloof ik. Die was toch te laat. Maar HS'88 heeft besloten om zijn bekeuring te betalen.