P. TANIA; Presentatie was altijd nadrukkelijk

AMERSFOORT, 24 APRIL. Na een kortstondige ziekte is in de nacht van zaterdag op zondag de journalist en presentator Pier Tania overleden. Hij is 70 jaar geworden. Vorige week werd hij met hartklachten in het ziekenhuis in zijn woonplaats Amersfoort opgenomen.

Tania begon in de jaren vijftig zijn loopbaan bij de omroep als nieuwslezer bij de Radionieuwsdienst van het ANP. Na enkele jaren stapte hij over naar de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), waar hij deel uitmaakte van de eerste groep verslaggevers en nieuwslezers.

Eind jaren vijftig, toen de televisie nog nieuw was en Nederland slechts één net kende, ging Tania naar het tv-programma Achter het Nieuws, van de VARA. Tania beleefde zijn beste tijd bij de VARA. Als medewerker van Achter het Nieuws maakte hij de glorietijd van de actualiteitenrubrieken mee. Zijn presentatie was altijd nadrukkelijk en onontkoombaar. De herkenbare stem doordrong de kijkers ervan dat de door zijn rubriek gesignaleerde misstand geen dag langer kon voortduren.

Het was de rubriek van Herman Wigbold, Koos Postema en Pier Tania en de tijd dat een tv-verslaggever die van een verre reportagereis terugkwam, op Schiphol door collega's werd opgewacht. Begin jaren zeventig was die betovering voorbij. Tania werkte, de interne discussies bij de VARA zat, korte tijd als cultureel hoofdambtenaar bij de gemeente Groningen.

Tania keerde enige jaren geleden terug op het televisiescherm. Hij presenteerde de herhaling van de documentaireserie De Bezetting. De stem was ongebroken, de verschijning iets grijzer. Wegens ziekte kon de nationale geschiedschrijver dr. L. de Jong destijds niet zelf presenteren.