Optimisme IMF over groei ondanks valuta-onrust

Nederland zal in het kielzog van de oosterburen ook een behoorlijke expansie beleven. Het IMF voorspelt een toeneming van de economische groei van 2,4 procent in 1994 tot 3 procent dit jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam begin deze maand met een wat hogere raming van 3,25 procent. Voor 1996 houden beide instellingen het op 2,75 procent. In vrijwel alle Europese landen zal de economische groei dit jaar zorgen voor een vermindering van de werkloosheid, maar in Nederland blijft het percentage werklozen onder de beroepsbevolking staan op 8,8. Pas volgend jaar komt er een lichte vermindering tot 8,5 procent.

Peter Beardow van 7-E Communications in Ascot, Engeland, ziet het probleem nu al levensgroot op zich afkomen. Als een van de eerste verhuurt zijn bedrijf Inmarsat-apparatuur (ongeveer ƒ 100,- per dag voor een C-set), en Beardow gaat altijd tot het uiterste om te zorgen dat zijn huurders in het buitenland zijn voorzien van alle denkbare papieren, inclusief een zendvergunning. ""In vrijwel alle gevallen krijgen we die. Je ziet dat regeringen in ontwikkelingslanden niets tegen de apparatuur hebben, als zij de situatie maar kunnen controleren. Mijn grote angst is dat mensen de sets illegaal gaan gebruiken, en dan zou er wel eens een omslag kunnen komen: dat de overheden bang worden voor draagbare satelliet-terminals, en ze categorisch gaan verbieden.'' Op de lange duur valt zo'n verbod echter nooit vol te houden. De telefoons zullen te klein, te gewoon en te talrijk worden.

    • Hans Buddingh'