Nederlander stelt zich aan met zijn hekel aan Duitsers

NLD-TV, morgen, Ned.2, 17.15-17.58u.

Eigenlijk is NLD-TV te gênant om naar te kijken. Voor Nederlanders dan. Wat zijn wij toch een arrogant en bekrompen volk! NLD-TV is het produkt van de samenwerking tussen twee jongerenrubrieken van Veronica en de Duitse wereldomroep, Deutsche Welle. Een Duitse tv-ploeg keek hier, een Nederlandse ploeg daar. De bedoeling van de vier afleveringen die dat heeft opgeleverd, is dat de kijker “alles te weten komt over de verschillen, de clichés en misschien wel de overeenkomsten tussen beide landen”.

En wat zien we? Heel aardige Duitse jongeren die serieus en eerlijk over Nederland praten. Een flitsende reeks straatinterviews (het tempo is de galop) levert de ene genuanceerde Meinung na de andere op. Nederlanders doen anders tegen Duitsers als ze Engels spreken. Ze zien er goed uit. Ze zijn open en aardig. Hun winkels zijn leuker.

In de tegenreeks komen de Nederlanders niet verder dan: “Een Duits mens of zo? Dan denk ik aan een man met een dikke buik die een worst aan het eten is.” Of: “Ze werken altijd.” Of: “Ze zijn zo chauvinistisch.”

De enige Nederlander in dit programma die zichzelf weet te relativeren en de Duitsers recht doet, is de voetballer die meer Duitsers in werkelijkheid een rotschop heeft verkocht dan al die bekrompen landgenoten van hem in hun stoutste dromen. Jan Wouters, ex-Bayern München, ziet het goed vanuit zijn kuipstoeltje in het voetbalstadion: “Ik denk dat het meer van de kant van de Nederlanders iets gespannener is en iets gefrustreerder misschien dan van de Duitsers. Van de Duitsers heb ik nog nooit iets gemerkt dat ze strijd of haat tegen de Hollanders hebben.” Zijn conclusie: Nederland heeft een minderwaardigheidscomplex.

Wat NLD-TV, dwars door alle hijgerige, luidruchtige en scheve beelden heen - zal er ooit nog eens een jongerenprogramma worden gemaakt met stemmige muziek en strakke kaders? - goed over weet te brengen, is dat Nederlanders zich eigenlijk nogal aanstellen met hun hekel aan Duitsers. Het programma zou zijn doel al hebben bereikt, als de kijkers na de vier afleveringen tot dat inzicht zijn gekomen.

    • Bas Blokker