'Nederland investeert in terrorisme'

DEN HAAG, 24 APRIL. Honderden rode vlaggen met een witte halve maan en een ster wapperen op het Burgemeester de Monchyplein. In deze Haagse bouwput zijn gisteren tienduizenden Turken neergestreken om te protesteren tegen de oprichting van het Koerdische parlement in ballingschap, twee weken geleden in Den Haag. “Nederland investeert in terrorisme”, zegt Mustapha Keskin. Hij is 's ochtends vroeg met een bus vol Turkse demonstranten uit Eindhoven vertrokken. Drie Turkse mannen uit de Duitse stad Keulen vallen Keskin bij. “Nederland had de oprichting van het Koerdische parlement ook kunnen voorkomen.” Voor de regering hebben ze geen goed woord over. “Scheisse!”

De hoge opkomst in Den Haag heeft de zeven Turkse organisaties verrast. Zelf schatten ze het aantal demonstranten op 100.000, terwijl de politie het op ruim 25.000 houdt. De tocht, die 's ochtends vanaf het Malieveld vertrok, is rustig verlopen. Alleen bij de woning van de Griekse ambassade aan de Koninginneweg kwam het tot ongeregeldheden. Daar gooiden de Turkse demonstranten blikjes, stenen en een zakje rode verf tegen het pand.

Op het Burgemeester de Monchyplein keert de rust terug. De toespraken en spreekkoren richten zich tegen het Koerdisch parlement in ballingschap, dat volgens de Turkse demonstranten gedomineerd wordt door de PKK - in hun ogen een terroristische organisatie. “PKK soll nieder gehen”, vertalen drie Duitse jongens de Turkse spreekkoren en steken daarbij de duimen naar beneden. De emoties lopen hoog op. “In Turkije vermoordt de PKK kinderen, blazen ze schoolbussen op”, zegt een Turkse man, afkomstig uit Duitsland. Ook wijst hij op de vele aanslagen op Turken in zijn land. “Wil Nederland dat soort aanslagen binnen haar grenzen halen?”

Mustapha Keskin uit Eindhoven bekent dat hij bang is, sinds in Nederland de afgelopen weken pogingen tot brandstichting hebben plaatsgevonden. “Soms durf ik niet naar de moskee te gaan”, zegt hij. Voor hem en vele andere Turken staat vast dat de PKK achter alle incidenten, aanslagen en brandstichtingen zit. Harde bewijzen heeft hij niet, maar “de PKK probeert alles om een burgeroorlog van de grond te krijgen”.

De voormannen en demonstranten proberen duidelijk te maken dat ze zich richten tegen de Koerdische arbeiderspartij PKK, niet tegen de Koerden zelf. 'Türk, Kürt, kardestir' staat er op veel spandoeken te lezen, wat betekent dat Turken en Koerden elkaars broeders zijn. Een aantal Turkse organisaties in Nederland, waaronder de Turkse arbeidersvereniging, heeft dan in Amsterdam al een verklaring uitgegeven waarin ze ageren tegen de demonstratie in Den Haag. Volgens deze organisaties vloeit de massabijeenkomst voort uit een in Turkije ontstane golf van nationalisme, en worden Turken en Koerden op deze manier alleen maar tegen elkaar opgezet.

In Den Haag laten de Turkse organisaties weten dat ze opnieuw een gesprek met de Nederlandse regering willen. Het gesprek met minister van Mierlo (buitenlandse zaken) en minister Dijkstal (binnenlandse zaken) dat vrijdagavond plaatsvond, noemen ze “te mager”.

Ach, zegt de 20-jarige Birgul, ze vindt zo'n demonstratie wel aardig. Samen met haar zusjes Emine (14) is ze vanuit huis even naar het Burgemeester de Monchyplein gelopen. Eerst mochten ze van hun moeder niet gaan; ze wilde niet dat haar dochters in rellen terecht zouden komen. Maar alles verloopt zeer gemoedelijk. De bakstenen in de bouwput worden gebruikt om zitjes van te stapelen. Birgul vindt de toespraken zelfs een beetje saai. “Als het nog lang duurt, gaan we naar huis”, zegt ze tegen haar zusje.