Museumweekend trekt minder bezoekers

DEN HAAG, 24 APRIL. De musea die dit weekeinde deelnamen aan het Nationaal Museumweekend hadden door het mooie weer minder bezoekers dan vorig jaar. Ruim 800.000 mensen bezochten zaterdag en zondag de ruim vierhonderd musea. Vorig jaar kwamen er ongeveer 950.000 bezoekers.

Aantrekkingskracht hadden vooral de musa die, voor de gelegenheid, geen toegangsprijs vroegen. Ik heb zelfs in Leiden gezien dat mensen een museum waar ze maar twee gulden vijftig hoefden te betalen niet binnengingen omdat ze ergens anders voor niks naar binnen mochten, vertelt C. Keijzer namens de organisatie de Stichting Museumjaarkaart.

Absolute topper dit jaar was het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Leiden. Ruim 5700 bezoekers kwamen daar de levertraangeur opsnuiven bij het schoonrotten van botten van potvissen en kijken naar het skelet van een aangespoelde potvis.

Het Nationaal Museumweekend wordt jaarlijks gehouden met als doel vooral mensen te trekken die normaal niet in een museum komen. Zestig procent van de deelnemers vraagt dan geen entreegeld.(ANP)