Karadzic: burgers niet via vliegveld

SARAJEVO, 24 APRIL. De Bosnisch-Servische leider Karadzic heeft het vliegveld van de Bosnische hoofdstad Sarajevo gesloten verklaard voor “politieke delegaties”, die gesprekken komen houden met de Bosnische regering.

Karadzic noemde deze maatregel gisteren een reactie op het besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgelopen vrijdagavond, om de versoepeling van sancties tegen Servië met 75 dagen te verlengen. De Veiligheidsraad besloot vorig jaar tot een verzachting van een aantal sancties nadat de Servische president Milosevic had aangekondigd de Bosnische-Serviërs niet langer te zullen helpen. Dit omdat ze een vredesplan hadden verworpen.

Karadzic beschuldigde gisteren het Westen ervan partij te kiezen in het conflict in Bosnië. De beslissing om de versoepeling van de sancties tegen Servië te verlengen en daarmee de druk op de Bosnische-Serviërs te houden, noemde hij “oneerlijk”. “Wat de internationale gemeenschap tegen ons doet, zullen wij moeten doen tegen de internationale gemeenschap”, aldus Karadzic. Om die reden waren volgens Karadzic afgelopen vrijdagmiddag vier diplomaten, onder wie twee leden van de contactgroep voor Bosnië van Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië, niet tot Sarajevo toegelaten. De diplomaten waren gedwongen de nacht door te brengen op het vliegveld. Pas in de loop van zaterdag reisden ze terug naar Zagreb, samen met de VN-gezant voor voormalig Joegoslavië, de Japanner Akashi. Deze besloot vrijdag in Sarajevo te blijven toen hij vernam dat de diplomaten niet tot de stad toegelaten zouden worden.

Karadzic heeft zaterdag een brief gestuurd aan president Clinton van de Verenigde Staten, waarin hij zijn medeleven uit over gevolgen van de bomaanslag in Oklahoma City. “Nu de VS zo gruwelijk blootgesteld zijn aan duivels terrorisme op eigen bodem, zult u in een betere positie zijn om ons gevecht te begrijpen”, schrijft Karadzic. (Reuter, AP, AFP)