Israel trekt invitatie aan kardinaal in

JERUZALEM, 24 APRIL. Israel heeft vandaag besloten een uitnodiging in te trekken aan de kardinaal/aartsbisschop van Parijs, Jean-Marie Lustiger, om deel te nemen aan een officiële plechtigheid in Jeruzalem ter herdenking van de holocaust. De plechtigheid heeft woensdag plaats. Lustiger is van joodse afkomst, maar is op 14-jarige leeftijd tot de rooms-katholieke kerk toegetreden.

De Israelische regering nam een aanbeveling over van opperrabbijn Israel Meir Lau volgens wie “Aharon Lustiger, geworden Jean-Marie Lustiger, zijn volk en zijn religie heeft verraden”. “Hij vertegenwoordigt de weg van geestelijke vernietiging die, evenals de fysieke vernietiging, leidt naar de definitieve oplossing van de joodse kwestie”, aldus opperrabbijn Lau.

Ook de directeur van het holocaust-monument Yad Vashem, ex-minister van binnenlandse zaken Josef Burg, had zich tegen de uitnodiging aan kardinaal Lustiger uitgesproken. “Hij die zich bekeert, behoort niet meer tot het joodse volk en kan niet langer deelnemen aan deze officiële plechtigheid.” “Niemand kan ons verplichten een man uit te nodigen die het judaïsme heeft verlaten”, aldus Burg tegenover de krant Ha'arets. (AFP)