Franse beleggers bezorgd over Jospin

PARIJS, 24 APRIL. De beleggers hebben bezorgd gereageerd op de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gisteren, waarin de socialist Lionel Jospin de meeste stemmen haalde. De koers van de Franse franc is vanmorgen gedaald, terwijl de aandelen en obligaties in Frankrijk onder druk bleven staan.

De Franse franc daalde vanmorgen even tot 0,3133 gulden, ongeveer 1 procent lager dan de slotkoers van 0,3160 gulden eind vorige week, maar herstelde tegen het middaguur tot 0,3149 gulden. De beleggers zochten hun toevlucht tot onder meer de Zwitserse franc, de Nederlandse obligaties, die vanmorgen licht zijn gestegen, en vooral weer de Duitse mark.

De goede resultaten van de alliantie rond oud-premier Bersluconi bij de regionale verkiezingen in Italië hadden niet veel invloed op de koers van de lire. Door de blijvende onduidelijkheid over de politieke ontwikkeling noteerde de lire vanmorgen even lager onder 8,90 gulden voor 10.000 lire, maar herstelde tegen de middag tot 8,92 gulden.

De financiële markten in Frankrijk waren in het weekeinde korte tijd open om de handelaren en beleggers de gelegenheid te geven te reageren op de verkiezingsuitslag. De conservatieve premier Edouard Balladur overleefde de eerste verkiezingsronde niet, tot teleurstelling van de beleggers. Balladur was de favoriet van de financiële markten, omdat deze veel belang hechten aan een strak begrotingsbeleid en een harde franc.

Beleggers zien traditioneel weinig in socialisten en zijn dan ook niet blij met de verrassend goede score van Jospin. De koersen van de Franse obligaties daalden gisteren licht in vergelijking met vrijdag, maar herstelden iets nadat de verslagen Balladur zijn steun voor Chirac had uitgesproken. Op de effectenbeurs van Parijs, die pas vanmorgen kon reageren, daalden de aandelenkoersen licht.

De verwachting is dat de gaullistische kandidaat Jacques Chirac, de tweede keuze van de beleggers, in de tweede ronde van de verkiezingen het presidentschap zal verwerven. De valuta- en effectenhandelaren hebben hun geloof in opiniepeilingen echter verloren doordat de voorspellingen voor de verkiezingen maar ten dele zijn uitgekomen. Daarbij komt dat het vertrouwen in Chirac evenmin groot is. Diens voorkeur om het scheppen van banen te stellen boven een strakke begroting, zou volgens financiële deskundigen leiden tot een koersdaling van de franc en het oplopen van de inflatie. (Reuter)