Duitsland en Oekraïne wisselen oorlogskunst uit

ROTTERDAM, 24 APRIL. Een Duits museum geeft vandaag 723 boeken, die door de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog uit de Oekraïne zijn geroofd, terug aan het Oekraïense Nationaalmuseum in Kiev. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vanochtend. Het gaat om archeologische en volkenkundige publikaties uit de 19de en 20ste eeuw, die vorig jaar in het Pfahlbaumuseum in het Duitse Unteruhldingen zijn aangetroffen. De boeken zijn destijds als 'handbibliotheek' door Duitse wetenschappers meegenomen uit verschillende bibliotheken in Kiev en omgeving.

De Oekraïne geeft als tegenprestatie aan de Kunsthalle in Bremen een zelfportret van de 19de-eeuwse schilder Hans von Marées terug. Het schilderij werd in de oorlog door een soldaat van het Rode Leger uit Bremen meegenomen. Deze restitutie, die wordt ondersteund door het Oekraïense ministerie van cultuur, is opmerkelijk, zo schrijft de FAZ, omdat de onderhandelingen over de teruggave van oorlogskunst tussen het aan de Oekraïne grenzende Rusland en Duitsland inmiddels op een dood spoor zijn geraakt.

Afgelopen vrijdag nam het Russische parlement, de Doema, een moratorium aan waarin de teruggave van oorlogskunst aan Duitsland voor onbepaalde tijd verboden wordt. Het moratorium is van kracht tot de doema een wet aanneemt die de teruggave van oorlogskunst regelt.

Op 9 mei brengt Duitse bondskanselier Kohl in Moskou een bezoek aan de Russische president Jeltsin ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de overwinning op Hitler-Duitsland. Mogelijk komt dan de teruggave van oorlogskunst aan de orde.