Duitse kunstenaar geeft Nederlanders fietsen terug

AMSTERDAM, 24 APRIL. De Duitse kunstenaar Andi Elsner wil op 5 mei in Amsterdam vijftig fietsen 'teruggeven' aan Nederland. Hij riep daarvoor onlangs Duitsers die in Nederland leven op om tweewielers aan te leveren.

De fietsenactie is bedoeld als boetedoening voor wat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben aangericht. Maar Elsner hoopt met zijn actie tevens te bereiken dat Nederlanders gaan nadenken over hun vaak anti-Duitse houding, veroorzaakt door de oorlog. Het is een klein protest tegen de eenzijdige houding van Nederlanders jegens Duitsers. “Ik ben 28. Ik wil niet altijd met nazi's in verband worden gebracht. Ik heb die fietsen niet gejat.”

De fietsen worden op 5 mei bij galerie Voor U op de Bilderdijkkade ten toon gesteld en uitgedeeld. Elsner maakt foto's van de overdracht, die hij daarna exposeert. (ANP)