Dominee slaat er op los

Er wordt om hem gelachen. Omdat hij al 46 jaar is en nog steeds wereldkampioen bij de zwaarste boksers. Omdat hij opa is, aardig is, grapjes maakt en zowaar dominee is. Oh, wat moeten ze lachen om die vetkwab. George Foreman wordt een symbool voor vitale ouderen genoemd. Omdat hij op zijn leeftijd nog wereldkampioen kan worden. Tjonge jonge, wat een prachtige sportman, zoals hij daar in Las Vegas stond omringd door het schuim van de Verenigde Staten. Zoals hij daar stond te beuken met zijn machtige armen op het hoofd van die blonde kop van de voormalige Oostduitser Axel Schulz. Zoals het vet op zijn borstkas trilde, zoals zijn wangen zwabberden als hij een klap op zijn kaak kreeg van de atletisch gebouwde Schulz. Er zijn mensen die ervan genieten, die er opgewonden van raken, die bereid zijn het van de vechtersbazen in de ring over te nemen als ze de kans kregen, die graag zelf een verwoestende klap op het gezicht van een ander mens zouden willen geven. Die mensen hebben bewondering voor dominee Foreman of voor zijn komende tegenstander Mike Tyson, die zojuist drie jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens verkrachting. Die mensen noemen boksen zoals deze mannen het beoefenen: Sport. Die vinden het normaal dat dominee Foreman veertien miljoen dollar krijgt omdat hij van Schulz wint. Het schijnt dat hij dat geld nodig heeft om zijn negen kinderen te onderhouden. Hij zal wel een lieve vader zijn, hij zal wel een grapjas zijn, een leuke opa en vast wel een goede bokser, maar in de ring is hij een beest. Foreman en Schulz gingen voor en na hun gevecht heel vriendschappelijk met elkaar om, zeiden ze. Het was allemaal dus zo erg nog niet, niet zo lachwekkend. Ze menen het niet, ze slaan ook niet zo hard, ze hebben ook niet de bedoeling elkaars ogen dicht te slaan. Maar wie na afloop de gezwollen wenkbrauwen van de vechtersbazen zag, heeft zijn twijfels. Waarom doen ze het eigenlijk? Waarom slaan ze elkaar op het gezicht? Normale mensen doen dat toch niet? Die gaan toch niet op een podium staan omringd door bloeddorstige rijkaards om elkaar af te beulen? Goed, voor veertien miljoen dollar je ogen dicht en je hersens murw te laten slaan is het overwegen waard. Maar normale mensen proberen toch sportief te zijn en elkaar niet te verwonden? Normale mensen strelen of kietelen elkaar. Dat zijn leukere mensen dan een dominee die een ander op zijn gezicht slaat.

    • Guus van Holland