Der Bergsteiger

Iemand had dit zomaar in de boekenkast staan (zijn vader was abonnee geweest): Der Bergsteiger, Deutsche Monatschrift für Bergsteigen, Wandern und Skilaufen, de ingebonden zesde jaargang, oktober 1935 - september 1936, mét een nummer dat geheel was gewijd aan het Berner Oberland.

Bij de foto's blijft mijn blik hangen aan een gezicht op Grindelwald - koeien op de voorgrond, Wetterhorn op de achtergrond, in de diepte al wel een enkel hotel, maar toch vooral een aandoenlijke leegte, de onschuld van een dorp.

Artikelen over klimaat en dialect, wandelroutes en bergboeren, flora en fauna, alpinistische prestaties en het begin van een Alpen-overschrijdende burgerluchtvaart. Dit alles in een stekelig gotisch letterschrift, wat een sfeer oproept van zowel dreiging als vergankelijkheid.

Een congres van de alpinistenvereniging krijgt de beste wensen van General Ritter Franz von Epp, Reichsstatthalter in Bayern. Een redactioneel commentaar wordt afgesloten met de kreet Berg Heil! En onder de kop EIGER NORDWAND wordt gemeld dat deze demonische wand, toen nog nooit beklommen, alwéér vier slachtoffers heeft geëist. Hinterstoiszer, Angerer, Rainer en Kurz hebben na een gevecht van drie dagen en nachten het leven gelaten. Er is sprake van tragedie en heldendom en je beseft dat alles wat wij geschiedenis noemen ooit nieuws is geweest.

    • Koos van Zomeren